Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

Hrpa streljiva iz Srbije završila u Ukrajini, Rusi poludjeli: Tko je kome brat?

Autor: M.D.

Streljivo iz Srbije vrijedno 855 milijuna dolara (oko 800 milijuna eura) posrednim je putevima stiglo u Ukrajinu, unatoč tome što je Srbija odbila uvesti sankcije Rusiji. No, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić nedavno je nazvao Ukrajinu “prijateljskom zemljom”, a prije toga je naglasio da su Krim i Donbas ukrajinski teritoriji.

Financial Times piše, pozivajući se na procjene iz anonimnih izvora, da je srpsko oružje stiglo u Ukrajinu posrednim putevima. Čini se da je Vučiću Ukrajina postala prijateljska zemlja, jer o tome ovisi i ekonomski razvoj Srbije.

“Ovo je dio našeg gospodarskog oporavka i važno je za nas da izvozimo streljivo. Ne možemo izvoziti ni u Ukrajinu ni u Rusiju, ali smo imali puno ugovora s Amerikancima, Španjolcima, Česima, i drugima. Što će oni s tim na kraju učiniti, njihova je stvar. Čak i da znam gdje streljivo završava, to nije moja stvar. Moj je posao osigurati činjenicu da legalno poslujemo s našim streljivom, da ga prodajemo. Moram se brinuti za svoje ljude i to je to. To je sve što mogu reći. Imamo prijatelje u Kijevu i u Moskvi. To su naša braća Slaveni”, poručio je ranije Vučić.

Stiglo žestoko upozorenje za Zapada: ‘Putin želi raspiriti sukob između Srbije i Kosova, a to nije sve’

Rusi su ljuti

Upitan o vrijednosti streljiva koje je završilo u Ukrajini, Vučić je poručio da je to uglavnom točna svota, ali da se odnosi na razdoblje od “možda dvije ili tri godine, tako nešto”. Prošlogodišnja curenja podataka iz Pentagona otkrila su da se Srbija navodno obvezala isporučiti oružje Ukrajini ili je to već učinila. Službeni Beograd je to javno demantirao.




Lani je također objavljeno da Vučić nema ništa protiv da njegova zemlja prodaje oružje stranama koje bi ga poslale u Ukrajinu. Ta vijest u Rusiji nije dočekana s oduševljenjem. Nakon što je FT otkrio da je srpsko streljivo vrijednosti 800 milijuna eura završilo  u Ukrajini, voditelj ruske državne televizije Sergej Mardan poručio je da se Srbija ponijela kao “posljednja k*rva” te dodao da “Srbi više ne mogu biti smatrani ruskom braćom”.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.