Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Horvatinčić zatražio da ga se uvjetno pusti na slobodu: Nije se oduševio odgovorom

Autor: I.G.

Iako je odslužio tek nešto više od pola zatvorske kazne zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je smrtno stradao talijanski bračni par Salpietro, Tomislav Horvatinčić je od Županijskoga suda u Puli zatražio uvjetno puštanje na slobodu, što mu je odbijeno. Naime, iako je kaznionica u kojoj trenutno služi kaznu u trajanju od četiri godine i deset mjeseci navodno dala pozitivno mišljenje o Horvatinčićevu zahtjevu, tročlano vijeće Županijskog suda zaključilo je da je, s obzirom na kazneno djelo koje je počinio, još prerano za puštanje na slobodu.

Horvatinčiću je do kraja odsluženja zatvorske kazne preostalo malo više od dvije godine, a na ovu odluku suda u Puli može se žaliti Visokom kaznenom sudu (VKS). Nakon trećeg ponovljenog suđenja, Horvatinčić je u rujnu 2019. pravomoćno osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora, a prvo upućivanje u Remetinec zakazano je za 30. ožujka 2020.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Četiri odgode odlaska u zatvor

Uslijedile su četiri odgode odlaska u zatvor zbog zdravstvenih problema, a kaznu je počeo izdržavati 14. srpnja 2021. kad je primljen na dijagnostički odjel u Remetincu.

Međutim, ubrzo nakon početka izdržavanja kazne, Horvatinčić je dobio nekoliko prekida zbog zdravstvenih problema i počeo koristiti pogodnosti kao što su vikend izlasci. Ključno za ostvarivanje ovih pogodnosti bilo je njegovo premještanje prvo u kaznionicu poluotvorenog, a zatim u zatvor otvorenog tipa u Valturi, gdje se trenutno nalazi.

Mučan slučaj tate iz Zagreba: ‘DORH me lažno optužio da sam zlostavljao sina’

Poluotvoreni ili otvoreni tip zatvora, u koji se obično šalju počinitelji prometnih nesreća, ostavlja diskrecijsko pravo upravitelju zatvora da odobri izlazak osuđeniku. “Na temelju provedenog postupka, a na prijedlog stručnog tima, odobrena je zakonska mogućnost navedenom zatvoreniku”, odgovorili su Jutarnjem listu iz Ministarstva pravosuđa i uprave nakon što smo u lipnju 2022. godine snimili Horvatinčića na izlasku iz jedne privatne zagrebačke klinike.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.