Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

HDZ-ovci strahuju od državnog udara: Misle da bi Milanović mogao upogoniti vojsku

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

Poput tornada predsjednik Zoran Milanović ušao je u kampanju za parlamentarne izbore, čime je poremetio planove premijera Andreja Plenkovića za osvajanje trećeg mandata. Taj iznenadni Milanovićev potez HDZ-ovcima je dao do znanja da nema toga što se od aktualnog predsjednika ne može očekivati. On je političar koji djeluje stihijski i političar koji bukom koju širi po medijskom prostoru prikriva vlastitu nesposobnost, govori nam jedan frustrirani HDZ-ovac te naglašava kako bi se Milanović do parlamentarnih izbora mogao ispuhati kao mjehur od sapunice jer građanima ne nudi ništa konkretno niti iza njega stoji ikakav program.

Njegov je cilj isključivo rušenje Plenkovića. Međutim, Milanović zasad taj cilj ne krije, a otkako se u političkoj areni pojavio kao izravni Plenkovićev izazivač, rejting njegova SDP-a skočio je u svim anketama pa nije ni čudno što HDZ-ovci nervozno razvijaju različite teorije o predsjednikovim planovima.

Pitaju se u vladajućim redovima što je to točno Milanović radio kao predsjednik države, osim što je ratovao s HDZ-om, propitkuju istovremeno postoji li neki rezultat koji je postigao, zakon koji je predložio, projekt koji je eventualno pokrenuo, a pritom naglašavaju da Milanović kao predsjednik nije odradio ni jedan značajniji vanjskopolitički susret s nekim velikim predsjednikom.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Vojni udar

Istini za volju, Milanović se doista kao predsjednik time nije zamarao, štoviše, povremeno se mogao steći dojam da ga zamaraju skučene predsjedničke ovlasti i da nastoji izaći iz tih okvira, a kako se iz njih izaći ne može, barem ne s pozicije predsjednika, tako se Milanović pretvorio u glavnog komentatora u zemlji. To je rezultiralo time da stasa i u jedinu istinsku oporbu premijeru Plenkoviću i njegovu HDZ-u, koji u proteklom sazivu Sabora u opoziciji doista nije imao suvislog konkurenta.

Ponajmanje je Plenković to imao u Peđi Grbinu, koji se još jednom odlučio skriti iza Milanovića koji se u SDP-u pojavio kao Mesija. Spašavajući SDP koji tone, Milanović je Grbinovu političku karijeru utopio u kaljuži iz koje će ovaj teško izaći, no Milanovića, čini se, ni to ne zanima. On je naumio po svaku cijenu u vlastitoj političkoj utakmici nadigrati premijera Plenkovića, a motiv za to uz ostalo mu je i imenovanje suca Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom. Što toliko veliko Milanović zamjera Turudiću, a da nije zamjerao primjerice Mladenu Bajiću, zasad nije definirano, niti Milanović išta u svojem političkom djelovanju nastoji ukalupiti u definicije.

Kalinić o Milanoviću i Plenkoviću: ‘Svi su bili članovi partije, kada je zagustilo su progledali’




Baš zato teško je predvidjeti njegove iduće političke korake, no u HDZ-u smatraju da će aktualni predsjednik učiniti sve kako bi zadovoljio vlastite ambicije i interese svojeg SDP-a. U tome krug oko premijera Andreja Plenkovića vidi i određenu Milanovićevu paniku, u kontekstu koje je Milanoviću preostalo samo da proglasi izvanredno stanje i nasilno preuzme vlast. Imajući u vidu sve ono što je već sada u kampanji Milanović učinio, u vladajućim redovima s knedlom u grlu govore da ni taj scenarij s predsjednikom nije nemoguć. Štoviše, dio HDZ-ovih teoretičara kaže da je Milanović i za to teren već pripremio, zato je nedavno imenovao novog načelnika glavnog stožera Tihomira Kundida, što za dio naših sugovornika iz HDZ-a nije puka slučajnost, kao što to nije ni okolnost u kojoj je odbio predloženog kandidata za šefa SOA-e kako bi i na tu funkciju instalirao partijski kadar. Milanović bi mogao pokušati izvesti i vojni udar, kažu u HDZ-u, u kojem, suprotno mišljenju velikog dijela javnosti, uopće nisu oduševljeni odlukom Ustavnog suda vezanom uz Milanovićevo sudjelovanje u kampanji za parlamentarne izbore.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

HDZ-ovci u strahu

U dijelu vladajuće stranke očekivalo se da će Ustavni sud oštrije reagirati na predsjednikovu zloporabu položaja jer, kako kažu, ovime čini nepopravljivu štetu hrvatskoj državi i funkciji na kojoj se nalazi, a pitanje je kakvu bi još štetu mogao prouzročiti ako nastavi sa zloporabama svojih drugih ovlasti. Strah se, dakle, od Milanovićeva angažmana uvukao među HDZ-ovce, koji se ne boje samo toga da će Plenković izgubiti u borbi za treći uzastopni mandat nego se boje i gubitka vlasti, a time i svih onih privilegiranih fotelja u kojima trenutno sjede njihovi članovi.

Nisu, doduše, samo HDZ-ovci u strahu od Milanovića, ni dio SDP-ovaca nije oduševljen onime što predsjednik čini. Dio onih s kojima smo razgovarali tvrdi da je to ogroman rizik. Oni smatraju da SDP kampanju nije trebao potpuno prepustiti Milanoviću koji posljednje dvije godine na Pantovčaku glumi desnog populista. Na ovaj način Milanović krpa Grbinove nesposobnosti, a zaboravlja se da je upravo Milanović začetnik SDP-ova srozavanja kojemu i danas svjedočimo.




Sjećate li se kako je Milanović izgledao dok je pio pivo i išao na utakmice? Jedna stvar bode u oči

Nije tajna da je aktualni predsjednik Republike svojem stranačkom nasljedniku Davoru Bernardiću u SDP-u ostavio financijsko i kadrovsko rasulo s kojim se ovaj nije znao nositi. Te je njegove slabosti Grbin iskoristio za dolazak na čelo stranke, no iz današnje perspektive gledano, može se zaključiti da Grbin nikada nije bio pravi šef Partije, već je iza njega, kao mozak ove operacije kojoj trenutno svjedočimo, stajao Milanović, koji je napokon skinuo masku i ušao u otvoreni obračun s Plenkovićem. On pak nastoji ostati stabilan i nepokolebljiv premda pritisak u HDZ-u raste, a paralelno s njime i strah od poraza na parlamentarnim izborima za koje su do prije mjesec dana u vladajućim redovima bili uvjereni da su dobiveni.

Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.