Foto: Guliver Image

Grad u kojem živi puno Hrvata proglašen najboljim za život: Skoro sve je savršeno, fali jedna stvar

Autor: M.P.

Smatra se jednim od najljepših gradova na svijetu koje treba posjetiti, a čini se da bi Beč mogao biti i nenadmašno mjesto za život. Austrijski grad ponovno je okrunjen gradom u kojem se najbolje živi na svijetu na godišnjoj listi Economist Intelligence Unit (EIU).

EIU, sestrinska organizacija The Economista, rangirala je 173 grada diljem svijeta prema nizu značajnih čimbenika, uključujući zdravstvenu skrb, kulturu i okoliš, stabilnost, infrastrukturu i obrazovanje. Beč je na vrhu popisa treću godinu zaredom, zaradivši savršene ocjene u četiri od pet kategorija. Jedine lošije ocijene su mu dodijeljene u sektoru kulture i okoliša zbog nedostatka značajnih sportskih događaja.

Odmah iza austrijske prijestolnice, danski Kopenhagen zadržao je drugo mjesto, dok je švicarski Zürich napredovao sa šestog na treće mjesto liste. Australski Melbourne pao je s trećeg na četvrto mjesto, dok se kanadski Calgary izjednačio na petom mjestu sa švicarskim gradom Geneva.

Foto: Pixabay

U Beču živi oko 35 tisuća Hrvata

Prema podacima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Hrvati se u Austriju počinju doseljavati sredinom šezdesetih, a veći val dolaska događa se tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. st., i to većinom radi zapošljavanja. Treći veliki val dolaska je nakon 1990. Posljedica ovog velikog iseljavanja bila su ratna zbivanja na prostorima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Temeljem prikupljenih podataka može se utvrditi da na području Republike Austrije živi oko 90.000 Hrvata i njihovih potomaka. Njihova raspoređenost po saveznim zemljama je slijedeća: Beč 35.000, Donja Austrija 6000, Gornja Austrija 12.000, Salzburg 6000, Tirol 5600, Vorarlberg 5000, Koruška 5000, Štajerska 14.000 i Gradišće 1000 Hrvata.

Foto: Unsplash

Globalni indeks pogodnosti za život 2024. godine

Ovo je 10 gradova najboljih za život prema ovogodišnjoj listi.

1. Beč, Austrija




2. Kopenhagen, Danska

3. Zürich, Švicarska

4. Melbourne, Australija




5. Calgary, Kanada

5. Ženeva, Švicarska

7. Sydney, Australija

7. Vancouver, Kanada

9. Osaka, Japan

9. Auckland, Novi Zeland

S djevojkom preselio u Beč, tamo im se dogodilo čudo: ‘U Hrvatskoj bih čekao do sudnjeg dana’

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.