Foto: Screenshot/Facebook/Portal Gračanički.ba

Gadno nevrijeme u Slavoniji, padala ogromna tuča: Građanima stižu poruke, javio se i šef DHMZ-a

Autor: I.G.

Hrvatski državni hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteoalarm za istočnu Hrvatsku, upozoravajući na nevrijeme koje se kreće prema Slavoniji.

Prati se snažno nevrijeme koje dolazi iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj, a izvještaji iz Srbije i BiH navode na pojavu tuče veličine oraha. Prema radarskim snimkama sa stranice Neverin, nešto prije 18 sati dio fronte s tučom ušao je u Hrvatsku i pogodio područje Županje.

Nevrijeme koje je pogodilo Lukavicu i okolna mjesta

Led veličine teniskih loptica

Posted by Portal Gračanički.ba on Saturday 22 June 2024

 

Stupanj pripravnosti za Osijek i okolicu podignut je na najvišu razinu, odnosno upalio se crveni meteoalarm. Građanima su stigle i SMS poruke. Očekuje se grmljavinsko nevrijeme s tučom, olujnim vjetrom i obilnom oborinom u kratkom vremenu. Vjerojatnost grmljavine je veća od 80 posto.




Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Oluja prošla i kroz Srbiju

Podsjetimo, snažno nevrijeme koje je najavljivano nakon velikih vrućina stiglo je u Srbiju, a Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je hitna upozorenja. Snažno nevrijeme zahvatilo je pojedine dijelove zemlje, a trenutno je najgore, prema najavama RHMZ-a, u Loznici i Krupnju, gdje tuča i pljusak rade probleme. Kako navodi Kurir, tuča je toliko napadala da se dvorišta zabijelila kao usred zime.




Srpski hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za Vojvodinu, jugozapadnu Srbiju i Beograd, dok je unutrašnjost Srbije pod crvenim meteoalarmom. Najgore je bilo u Loznici i Krupnju gdje su zabilježeni snažni pljuskovi i tuča.

Prema izvještajima lokalnih portala, u BiH su najteže pogođeni okolica Gračanice, Usora, Lukavica, Zvornik i Doboj. Na fotografijama iz tih područja vide se bijeli vrtovi prekriveni tučom veličine teniskih loptica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Ravnatelj DHMZ-a: Konvektivni oblaci mogu donijeti četiri problema

Ivan Güttler, ravnatelj DHMZ-a, u Dnevniku N1 televizije govorio je o prvom ovogodišnjem toplinskom valu i o tome što možemo očekivati u nastavku ljeta.

“Što se tiče visokih temperatura, vrhunac je danas, na nekoliko regija smo danas postavili narančasto upozorenje na opasne vremenske situacije. Današnji dan je obilježilo crveno upozorenje na istoku zbog grmljavinskog nevremena”, rekao je Güttler.

Navodi da su posebno opasne situacije kada nakon nekoliko dana ili tjedana visokih temperatura na naše područje dođe hladna fronta s hladnim zrakom.

“Takav hladan zrak, kad je i vlažan, vrlo brzo se destabilizira i nastaju konvektivni oblaci. Takvi konvektivni oblaci mogu donijeti četiri problema: probleme s velikim količinama oborina, sa snažnim vjetrom, grmljavinskim nevremenom i s tučom”, naveo je Güttler.

Ponovit će se prošlogodišnje razorne oluje?

Osvrnuo se i na oluju koja poharala Zagreb prošle godine. “Sve je više vodene pare u toplijoj atmosferi i ona je hrana za oblake i oluje koje bi nastali prirodnim putem. Ono što se dogodilo u Zagrebu i ostatku kontinentalne Hrvatske prošle godine se događalo i u prošlosti, ali očekujemo atmosferu s više energije i više vodene pare i da ćemo nažalost takve situacije imati i češće.”

Güttler ističe da nas čeka “nastavak toplinskih valova i toplije ljeto od prosjeka”. Osvrnuo se i na sustav obrane od tuče. “Kemijski reagens se unosi u atmosferu kako bi se pokušalo smanjiti tuču, ali istraživanja iz 70-ih u Italiji, Švicarskoj i SAD-u nisu utvrdila uspješnost te metode, nisu dala nekakvu podlogu da se koristi opetrativno u tim zemljama. Na istoku Europe napravljena je greška i ušla je u primjenu bez da je bila dovoljno testirana. Kao da netko mora piti lijek za visoki tlak koji nije prošao sve faze kliničkog testiranja.”

Hrvatskoj već danas prijete superćelijske oluje: Pogledajte koja područja su u najvećoj opasnosti

Tuča pogodika Ilok

Komentirao je tuču koja je pogodika Ilok i uništila brojne vinograde i izazvala ogromnu štetu.

“Odgovorno tvrdim sa stručne strane – ova metoda djelovanja na tuču je nefunkcionalna, nepotrebna i postoje indikacije da može biti štetna u nekim ekstremnim situacijama. Mi je provodimo jer je takva zakonska obveza i nadamo se da će zakonodavac razmotriti neke druge metode”, ustvrdio je.

Na pitanje koje su to druge metode, Güttler odgovara: “Rakete, generatori i zrakoplovi uvijek unose istu kemikaliju. Kad pitate meteorologe, glavni način kako mi želimo zaštititi građane jesu što točnije i preciznije metode. Postoje mreže koje mogu neke kulture zaštititi.”

Podsjetimo, meteorološki servis Istramet objavio je prognozu koja već za danas predviđa mogućnost superćelijskih oluja zbog prodora hladnog i vlažnog zraka na pregrijano hrvatsko kopno. Procjenjuje se kako bi se na udaru najvjerojatnije mogao naći istok Hrvatske.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.