Foto: Vlado Kos / CROPIX

Evo tko je otac Mate Rimca: Partner mu okrenuo leđa, čudne poslove vodio s generalom

Autor: Dnevno.hr

Ivan Rimac, otac Mate Rimca, ovih je dana osuđen je na tri godine bezuvjetnog zatvora zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Rimcu se sudilo po optužnici iz srpnja 2013. godine, a nepravomoćna presuda donesena je 24. listopada 2023. godine te otpremljena strankama 21. prosinca prošle godine. Prema neslužbenim izvorima, Rimac stariji već je spakirao kofere i otišao u BiH.

A Rimac je na koncu sage osuđen za izvlačenje novca iz tvrtke DI iz Slavonskog Broda koja se bavi preradom drva. Naime, splitski sud je kao sud drugog stupnja potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Požegi prema kojoj je Rimac zbog dvije zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, osuđen na tri godine bezuvjetnog zatvora i obvezatno plaćanje 663,61 euro paušalnog troška. S obzirom na odluku višeg suda, Rimčeva obrana i dalje ne posustaje te su podnijeli zahtjev za izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude.

Rimac je, tvrdi sud, 14. listopada 2002. prodao 15.208 kvadrata zemljišta Slavonije DI svojoj tvrtki za 529.842 eura, da bi samo dva dana poslije njegov partner u tvrtki Rim i Zov to zemljište preprodao Alastoru za 948.670 eura. Sud smatra da je Rimac ciljano prodao zemljište ispod cijene, znajući da je njegov partner već bio dogovorio prodaju. Na isti je način uslijedila još jedna, izdašnija trgovina zemljištem. U obje trgovine Slavonija DI je izgubila, a tvrtka Rim i Zov dobila više od 1,5 milijuna eura.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

‘Uvijek je radio pošteno i korektno’

Ivan Rimac na sudu je tvrdio da nije kriv. U presudi, koja je napisana na 78 stranica, navodi se da je Rimac rekao da nije rođen niti je živio u Hrvatskoj te da je veći dio života proveo u Njemačkoj. U Hrvatsku dolazi 2003. godine s poslovnim partnerima i novcem iz inozemstva. Rekao je da od početka tih njegovih pokušaja ulaganja u Hrvatskoj postoji određena skupina ljudi koja je njegovoj obitelji i njemu pokušala nametnuti određene kriminalne djelatnosti, a to je činila u sprezi s tužiteljstvom.

Njegov sin Mate spomenuo ga je u više medijskih istupa i uvijek je birao riječi za svog oca koji mu je pomogao da postane ono što je dana.

“Otac mi je dao kredit koji sam mu vratio do zadnje kune. Bez njega ne bih bio većinski vlasnik tvrtke, niti bi tvrtka bila u Hrvatskoj. Protiv mog oca vodila su se dva procesa i on je oslobođen svih optužbi. Uvijek je radio pošteno i korektno. Nikad nije radio s državom i ni u jednoj zemlji nije osuđen”, rekao je lani Mate Rimac, osnivač i direktor tvrtke Rimac Automobili.

Gostujući u “Nedjeljom u 2” kod Aleksandra Stankovića, Rimac je otkrio kako mu je u “obećanoj zemlji Hrvata” otac radio na baušteli, dok je majka čistila hotele.




U Hrvatsku, odnosno Samobor, preselili su se 2000. godine. Nakon preseljenja Ivan Rimac osniva građevinsku tvrtku RIMC, koja na svom vrhuncu ima desetke milijuna eura prihoda. Ubrzo je i njegov sin osnovao vlastitu tvrtku Rimac Automobili.

Kako je svojevremeno ispričao Mate Rimac, tvrtki je prijetila propast nakon što su 2009. investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odustali od ulaganja. Tvrtku je spasio kredit koji je Mate dobio od oca, koji mu je usadio strast prema tehnologiji i automobilima.

Mate Rimac bi mogao kazneno odgovarati ako se odigra ovaj scenarij




Partner ga optužio za prijevaru

Što se tiče priče iz optužnice, slučaj Slavonije DI započinje još 1991. godine. U veljači te godine, otvoren je stečajni postupak nad društvenim poduzećem Slavonija DI, dok je 26. listopada 1992. PBZ Investholding d.o.o., u sto postotnom vlasništvu Privredne banke Zagreb, iz stečaja kupio Slavoniju DI. Riječ je o poduzeću koje je 1990. imalo 2092 zaposlena, a nakon poslovnih teškoća i stečajnoga postupka otvorenoga 1991., pa od kraja 1992. posluje kao društvo s ograničenom odgovornošću. Danas zapošljavaju oko 400 radnika, a proizvode, između ostaloga, rezani i ljušteni furnir, masivni parket, ponajprije iz slavonske hrastovine, pisao je Jutarnji lani.

U veljači 2002. PBZ Investholding d.o.o., koji je tada u sto postotnom vlasništvu Privredne banke Zagreb, koja je, pak, u 66,3 postotnom vlasništvu Banca Commerciale Italiana iz Milana, nakon tri neuspješna natječaja, na koje se nitko nije javio, prodaje Slavoniju DI hrvatskoj tvrtki Rim i Zov d.o.o..

Rimac i Jerko Zovak upoznali su se u listopadu 2000. godine i nakon godinu dana intenzivnog rada, na natječaju, od jedne vjerske zajednice u Zagrebu, tvrtki za koju je Zovak radio, kupili su 20.000 m2 građevinskog zemljište za deset milijuna njemačkih maraka (DM). Zovak je rekao da je tada zaradio svoj prvi milijun, dok je njegov partner “prošao još bolje na nekim drugim projektima”.

No, partnerstvo nije bilo dugog vijeka pa je uskoro Zovak uperio prst u Rimca, optuživši ga za prijevaru, točnije da je Rimac kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora više puta dogovorio poslove kojima je Slavonija DI izgubila novac, a koji je zatim prebačen u tvrtku Rim i Zov, tvrtku koju je Rimac osnovao s danas pokojnim Zovakom.

Nadalje, Rimac je 2002. prodao 15.208 kvadrata zemljišta tvrtke Slavonija DI svojoj tvrtki za 529.842 eura (3.992.100 kuna). Samo dva dana kasnije njegov partner u tvrtki Rim i Zov prodaje to isto zemljište tvrtki Alastor za 948.670 eura (7.147.760 kuna). “Rimac je ciljano prodao zemljište ispod cijene jer je znao da je njegov partner već bio dogovorio prodaju. Tako je Slavonija DI izgubila, a tvrtka Rim i Zov dobila 418.828 eura”, stoji u optužnici.

Samo osam dana kasnije Rimac je na isti način prodao još jedno zemljište tvrtke svojoj tvrtki Rim i Zov za 796.715 eura, a ključ je u tome da je znao kako Slavonija DI d.o.o. tu nekretninu može direktno prodati tvrtki S Immorent Leasing Alfa za 84.36 eura po kvadratnom metru.

Razvodi se Mate Rimac? Ljubav sa zanosnom Hercegovkom trajala je samo tri godine

Najveći dioničar Hajduka

To se uskoro i dogodilo. Tvrtka S Immorent Leasing Alfa je 29. studenoga 2002. kupila zemljište za 1.929.144 eura, a od te transakcije Rim i Zov je zaradio, a Slavonija DI izgubila 1.103.388 eura. Rimac je, 2003, kako bi novac iz Slavonije DI prebacio u svoju tvrtku, dogovorio da će Rim i Zov srušiti staru tvornicu Slavonije DI za 939.146 eura Prije nego što je taj ugovor sklopljen, Rimčev partner je s direktorom tvrtke Amantes dogovorio rušenje tvornice za 15 eura po kvadratnom metru. Tvrtka Rim i Zov tako je rušenje tvornice platila 410.599 eura, a Slavonija DI je zbog odluke Ivana Rimca za rušenje tvornice platila 433.235 eura više nego što je taj posao vrijedio.

Rimac je, 2003, kako bi novac iz Slavonije DI prebacio u svoju tvrtku, dogovorio da će Rim i Zov srušiti staru tvornicu Slavonije DI za 939.146 eura Prije nego što je taj ugovor sklopljen, Rimčev partner je s direktorom tvrtke Amantes dogovorio rušenje tvornice za 15 eura po kvadratnom metru. Tvrtka Rim i Zov tako je rušenje tvornice platila 410.599 eura, a Slavonija DI je zbog odluke Ivana Rimca za rušenje tvornice platila 433.235 eura više nego što je taj posao vrijedio. Razlika je ostala tvrtki Rim i Zov, objašnjeno je na sudu u Požegi.

Osim toga, optuženike se teretilo da su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Mladenom Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske, obavila radove.

Unatoč optužnicama, Rimac je 2012. kupio za nešto više od 11 milijuna kuna i dionice nogometnog kluba Hajduk, čime je nakon Grada Splita, postao pojedinačno najveći dioničar Hajduka. Nekoliko godina kasnije dionice Hajduka prodaje.

Osim navedenog, Rimac je pritvoren i u Srbiji 2005. na osnovu zahtjeva Interpola i njemačke tjeralice, otkrila je Slobodna Dalmacija. Teretilo ga se za gospodarski kriminal.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.