Foto: Lucija Ocko / CROPIX/Ilustracija

Europski tužitelji opet rade reda u Hrvatskoj: Ovaj put na tapeti moćna žena

Autor: N.K

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv troje hrvatskih državljana i jedne tvrtke zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja dokumenata, javili su iz EPPO-a na svojim stranicama.

Portal medjimurski.hr neslužbeno doznaje da je jedna od uhićenih o Jasminka Pečarić, bivša bankarica u Komercijalnom centru Erste banke u Čakovcu.

Istragom je utvrđeno da su optuženici u razdoblju od 2019. do 2020. godine počinili prijevaru kako bi neovlašteno dobili potpore za mala i srednja poduzeća iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF). To su uključivalo tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), od kojih je jedan bio za pokrivanje gubitaka uzrokovanih pandemijom Covid-19.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Prljavi poslovi

Optuženici su stvorili lanac tvrtki kako bi prikazali da imaju pravo na financijsku potporu, koristeći lažne investicijske planove, račune za nepostojeće transakcije i nepouzdane korporativne bilance.

Analiza novčanih tijekova pokazala je da su sredstva podignuta s računa u roku od 24 sata nakon primitka kredita i nisu korištena za prikazane namjene.

Čuveni HDZ-ovi donatori na meti europskih tužitelja: Padaju velika imena?




Procjenjuje se da je ovom prijevarom nanesena šteta od 160.165,52 eura, jer zajmovi nisu vraćeni niti je njihova naplata bila moguća. Ako budu proglašeni krivima, optuženici se suočavaju s kaznom zatvora od šest mjeseci do deset godina.

 




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.