EU PARLAMENT IZGLASAO REZOLUCIJU O LGBTIQ OSOBAMA: Evo kako su glasali HDZ, SDP, Sinčić i ostali! Jedan glas iz Hrvatske protiv!

Autor: N.K

Europski parlament usvojio je većinom glasova rezoluciju o proglašenju Europske unije prostorom slobode za LGBTIQ osobe. Protiv je bila hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić, a niže pogledajte kako su glasali ostali hrvatski zastupnici.

Većina glasova

Prijedlog rezolucije usvojen je s 492 od ukupno 679 glasova zastupnika. Protiv je glasao 141 zastupnik, a suzdržano je bilo njih 46.

Ova rezolucija odgovor je na događaje iz Poljske gdje je nekoliko pokrajina svoj prostor proglasila “slobodnim od LGBTIQ ideologije” (LGBTIQ-free zone)

Europski parlament oštro je osudio te poteze kao i sve vrste diskriminacije prema LGBTIQ osobama, a jedan od konkretnih poteza na liniji te kritike je i ova rezolucija.

Prema rezoluciji, bilo kakva vrsta diskriminacije protivna je temeljnim europskim vrijednostima.

Poljski predstavnik bio je najizravniji




Poljski eurozastupnik Ryszard Legutko, predstavnik konzervativaca, usprotivio se usvajanju ove rezolucije. “Ne smijemo postati robovi ove indoktrinacije, to je zastrašivanje”, rekao je.

Legutkov zemljak, Andrzej Halicki, iz kluba pučana, njegov je istup ocijenio kao sramotan. “Sramotno je što tako visoki dužnosnik koristi jezik mržnje. Želim poručiti da nije cijela Poljska takva, Poljska je također zemlja tolerancije”, uzvratio je Halicki.

Njemački zastupnik: “LGBTIQ osobama ne prijete građani EU, nego muslimani”




Nicolaus Fest, njemački zastupnik bloka Idenitet i demokracija iz desničarske Alternative za Njemačku (AfD), ustvrdio je pak da “LGBTIQ osobama ne prijete građani EU-a nego muslimani” imigranti.

Većina zastupnika na kraju se složila kako u EU ne smije postojati homofobija te da oko ljudskih prava LGBTIQ ne smije biti nikakve dvojbe.

Kako su glasali zastupnici iz Hrvatske?

I većina hrvatskih europarlamentaraca glasala je za usvajanje rezolucije o proglašenju EU prostorom slobode za LGBTIQ osobe. Za rezoluciju su glasovali svi HDZ-ovi eurozastupnici, Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko, kao i svi SDP-ovi, Biljana Borzan, Romana Jerković, Predrag Fred Matić i Tonino Picula.

Suzdržani su bili Mislav Kolakušić (nezavisni) i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), a protiv rezolucije glasala je Ruža Tomašić (Hrvatska konzervativna stranka), kao i gotovo svi zastupnici njene grupe Europskih konzervativaca i reformista.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.