Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX / Ilustracija

EPPO u akciji: Otkrivena nova prijevara, muljali s papirima i od fonda uzeli finu lovu

Autor: I.G.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu odlučio je proširiti istragu koja je pokrenuta protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i pranje novca. Istraga je sada proširena zbog sumnje u dodatnu subvencijsku prijevaru koju su navodno počinile jedna od ranije osumnjičenih osoba i još jedna tvrtka.

Istraga je započela u listopadu 2023. godine i odnosi se na dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije za poljoprivredu u okviru natječaja „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ ukupne vrijednosti 2,5 milijuna eura.

Taj natječaj je sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s 85% sredstava te sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske s 15%. Smatra se da je jedna od osumnjičenih osoba, u dogovoru s ostalima, prijevarom pokušala dobiti ta bespovratna sredstva od Europske unije.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Zahtjevi za plaćanje

Obzirom da je posjed poljoprivrednog zemljišta bio je jedan od glavnih kriterija prihvatljivosti prijave, postoji sumnja da je, prije podnošenja prijave okrivljena osoba stvorila privid da ispunjava konkretan kriterij prihvatljivosti na način da je prijevarnim radnjama stekla zakup poljoprivrednog zemljišta velike površine u državnom vlasništvu.

Nakon toga, u razdoblju između svibnja 2019. i srpnja 2021. godine, ta je okrivljena osoba podnijela Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju tri zahtjeva za plaćanje, koji su sadržavali neistinite podatke.

Agencija je na temelju prva dva zahtjeva isplatila 58.885,91 eura, dok je u trećem zahtjevu utvrdila nepravilnosti, zbog čega nije došlo do još jedne isplate u iznosu od 6.839,33 eura. Zbog toga je EPFRR pretrpio gubitak od 58.885,91 eura. U daljnjem tijeku istrage provest će se potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti navodnih kaznenih djela.

Što će reći tužitelji iz EU? Otkrivene nepravilnosti u projektu kojim se Plenković hvalio Ursuli







Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.