Sean Gallup/Getty Images

Ekstremna desnica cvate, ljevica tone nemilice: Evo kako su glasali Nijemci i Austrijanci

Autor: V.S

Stižu prvi rezultati izbora za Europski parlament u Njemačkoj. Unatoč svim aferama značajan uspjeh ostvarila je Alternativa za Njemačku. koja se u nekoliko njemačkih saveznih zemalja nalazi pod prismotrom Službe za zaštitu ustava.

AfD danas je ostvario svoj najbolji rezultat u povijesti te su dobili 16 posto glasova, što je pet posto više nego 2019. godine.

No, apsolutni pobjednik ipak je Demokršćanska unija (CDU/CSU) koja je, prema anketama, osvojila 30 posto glasova, ostvarivši nešto bolji rezultat nego prije pet godina.

Foto: Guliver/AP Photo/Markus Schreiber

Rekordna izlaznost

S druge strane, Socijaldemokrati, Zeleni i Liberali nisu se dobro proveli. SDP je ostvario dosad najlošiji rezultat na europskim izborima s 14,0 posto, Zeleni su pali na 12,5 posto podrške sa 20,5 posto prije pet godina, dok su Liberali (FDP) osvojili pet posto glasova.

Stranka Ljevica također je zabilježila gubitke: sada je na 2,8 posto, dok je prije pet godina osvojila 5,5 posto.

Veliki uspjeh ostvarila je i novoosnovan Savez Sarah Wagenknecht (BSW): prema prognozi ova stranka koja za sebe tvrdi da nije ni lijeva ni desna, i koja je osnovana tek prije tri mjeseca, osvojila je 6 posto.

Zastupnike u europski parlament iz Njemačke će slati i neke manje stranke koje su osvojile po jedno, dva ili tri zastupnička mjesta.




Za razliku od Hrvatske, u Njemačkoj je zabilježena rekordna izlaznost, točnije ona je iznosila 64 posto, što je porast u usporedbi s 61,5 posto prije pet godina. Prvi put u Njemačkoj je glasanje na europskim izborima bilo dopušteno osobama od 16 i 17 godina. Računa se da je to iznosilo oko 1,4 milijuna novih birača s pravom glasa. Prema svemu sudeći mladi su se velikim dijelom opredjeljivali ne za velike i etablirane stranke, već za one manje.

U Njemačkoj je na izborima sudjelovalo je 35 stranaka i drugih političkih udruga, od kojih 34 u cijeloj zemlji. Za razliku od saveznih i državnih izbora, na europskim izborima ne postoji izborni prag i računa se da je za jedno zastupničko mjesto bilo dovoljno oko jedan posto glasova.

Pogledajte kolike su plaće, dnevnice i ostale naknade onih koji uđu u EU parlament




U Austriji je desno-populistička stranka FPÖ postala najjača snaga – prvi put na izborima u cijeloj zemlji. Prema procjeni trenda, FPÖ je dobila 27 posto glasova. Vladajuća konzervativna Austrijska narodna stranka (ÖVP) bila je rame uz rame sa socijaldemokratskom SPÖ s dobrih 23 posto. Austrijski Zeleni – koji s ÖVP-om upravljaju Bečom – pali su na 10,5 posto i izjednačili su se s liberalnim Neosima.

Ukoliko se ove prognoze potvrde, u novom EU parlamentu FPÖ bi imao šest mjesta, dvostruko više nego dosad. Na europskim izborima 2019. ÖVP je bio prvi s rekordnim rezultatom od 34,5 posto – ispred SPÖ-a s gotovo 24 posto. Tada je FPÖ završio na trećem mjestu sa 17 posto.

Poraz Macrona

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doživio je pak težak poraz na europskim izborima od čelnice krajnje desnice Marine Le Pen, kojoj pobjeda povećava šanse na predsjedničkim izborima 2027. Stranka Le Pen osvaja oko 32 posto glasova, deset više nego na prethodnim europskim izborima 2019. i 17 posto više od Macronove stranke, pokazuju izlazne ankete. Socijalisti dobivaju 14 posto.

Le Pen i njezin vodeći kandidat, sve popularniji 28-godišnji Jordan Bardella, vide europske izbore kao referendum o Macronovoj vlasti koju obilježavaju problemi s imigracijom i kriminalom te dvogodišnja inflacijska kriza. Uspjeh Le Pen oslabjet će Macronovu vladavinu tri godine prije isteka njegova drugog i zadnjeg mandata te bi mogao izazvati prijevremene nacionalne izbore. Preračunato u mandate, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen ih dobiva 31, Macronova Renesansa 14, a Socijalisti 13.

Ostavka belgijskog premijera

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da će od sutra biti “premijer u ostavci”, nakon što je njegova partija desnog centra Otvoreni flamanski liberali i demokrati zabilježila loš rezultat na današnjim europarlamentarnim izborima.

“Za nas je bila posebno teška večer, izgubili smo. Od sutra ću biti premijer u ostavci”, rekao je De Croo uz suze pristalicama te dodao da je “signal birača bio jasan, a zatim čestitao pobjednicima izbora strankama N-VA, Vlams Belang i Voruit.

 

Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.