Foto: Twitter

Oštetili britanski Stonehenge: Pogledajte što su napravili od povijesne strukture

Autor: I.G.

Prosvjednici iz skupine Just Stop Oil, koja se bori za zaštitu okoliša, danas su obojili britanski Stonehenge sprejem. Snimke objavljene na društvenoj platformi X prikazuju kako su neki od kamenja u ovoj poznatoj prapovijesnoj megalitskoj strukturi prekriveni narančastom bojom.

Na snimci koja kruži društvenim mrežama vidi se dvoje prosvjednika, odjevenih u bijelo, kako trči prema dva megalita i koriste sprej da ih oboji, dok treća osoba pokušava zaustaviti njihovu akciju. Ovaj video objavila je aktivistička skupina Just Stop Oil.

Stonehenge, smješten na jugu Engleske, dio je UNESCO-ove Svjetske baštine i jedno je od najposjećenijih turističkih mjesta u Velikoj Britaniji.

Nije im prvi put

Organizacija Just Stop Oil poznata je u Velikoj Britaniji po svojim remetilačkim prosvjedima kojima skreće pozornost na klimatske promjene i zaštitu okoliša.

Njihove akcije uključivale su dosad zatvaranje većih prometnica, prekidanje kulturnih i sportskih događaja, ali i vandalske činove. Podsjetimo, u studenom prošle godine juhom od rajčice zalili su sliku Johannesa Vermeera, Djevojka s bisernom naušnicom. Drugi aktivist zalijepio je ruku za zid pored slike. Prosvjednici su dobili po dva mjeseca kazne, od kojih je jedna bila uvjetna.

Limenke juhe od rajčice bacili su i na čuvenu Van Goghovu sliku Suncokreti u Nacionalnoj galeriji u Londonu u listopadu 2022.

Putinove nuklearne podmornice ispalile zastrašujuće projektile: Zloglasna flota pokazala moć

Ranije su narančastom bojom poprskali slavoluk Wellington Arch u Londonu, spomenik star gotovo 200 godina.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.