Foto: Guliver (AP Photo/Evgeniy Maloletka) rat Ukrajina

Dramatična objava stiže iz Ukrajine: ‘Spriječili smo državni udar, ovo im je bio plan’

Autor: M.P.

Ukrajina je osujetila navodnu zavjeru za svrgavanje vlade koja bi “išla na ruku Rusiji”, rekli su u ponedjeljak sigurnosni dužnosnici u ratom razorenoj zemlji. U objavi na Telegramu, Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) ustvrdila je da su organizatori zavjere planirali pokrenuti nemire u Kijevu 30. lipnja kako bi odvratili pozornost, preuzeli kontrolu nad ukrajinskim parlamentom i uklonili vojno i političko vodstvo s vlasti.

Nejasno je koliko je planirana zavjera bila održiva ili imaju li optuženi ikakve veze s Rusijom, koja je gotovo dvije i pol godine vodila razornu invaziju protiv svog jugozapadnog susjeda. Četiri osumnjičenika su identificirana, a dvojica su zadržana u pritvoru, priopćio je SBU. Prijeti im do 10 godina zatvora ako budu proglašeni krivima. SBU je rekao da je zaplijenio oružje i streljivo, kao i mobitele, računala i druge zapise “s dokazima o kriminalnom djelovanju”.

Ured glavnog tužitelja Ukrajine rekao je da je navodni vođa zavjere “čelnik nevladinog subjekta, koji je već imao iskustvo sudjelovanja u besplodnim provokativnim događajima”.

Foto: Guliver (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

SBU opisao navodne planove za državni udar

Osumnjičenik je unajmio dvoranu s kapacitetom od 2000 ljudi i htio je regrutirati vojno osoblje i naoružane čuvare iz privatnih tvrtki da izvedu zauzimanje parlamenta, priopćilo je tužiteljstvo. Nije jasno traže li vlasti još osumnjičenih.

“Za provedbu zločinačkog plana, glavni organizator uključio je nekoliko suučesnika – predstavnike društvenih organizacija iz Kijeva, Dnjepra i drugih regija”, rekao je SBU.

Ovo izvješće dolazi u trenutku kada je Rusija tijekom proteklih mjeseci sporo, ali postojano napredovala na bojnom polju. U subotu je u ruskom raketnom napadu na južni grad Vilniansk stradalo sedmero ljudi, među kojima je i troje djece, tvrde ukrajinski dužnosnici. Zbog toga je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao na zapadne saveznike da mu pošalju više dalekometnog oružja.

Foto: Guliver Images

Ukrajina zabrinuta zbog Trumpa

“Zahvalan sam svim partnerima koji pomažu. A odluke koje su nam potrebne moraju se ubrzati. Svako odgađanje odluka u ovom ratu znači gubitak ljudskih života”, napisao je Zelenski na Telegramu.




Zabrinutost raste oko budućnosti američke vojne potpore Ukrajini zbog mogućnosti da Donald Trump postane predsjednikom. Tijekom prošlotjedne predsjedničke debate, Trump je postavio pitanje trebaju li Sjedinjene Države nastaviti financirati borbu Ukrajine protiv Rusije. Trumpovi komentari o ratu u Ukrajini bili su “zabrinjavajući”, rekao je ukrajinski političar Oleksiy Goncharenko za CNN.

Orban doputovao u Kijev na razgovor sa Zelenskim: Pogledajte kada je zadnji puta bio tamo




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.