Foto: DHMZ/Aladin

Dramatičan kraj toplinskog vala, pratite upozorenja: Ovim dijelovima Hrvatske prijeti jako nevrijeme

Autor: M.P.

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih, a posebice na istoku i grmljavinskog nevremena praćenog tučom i olujnim vjetrom.

Na Jadranu i uz njega sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu moguć je poneki pljusak. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni vjetar, poslijepodne prolazno i jak.

Danju manje vruće, najviša temperatura uglavnom od 29 do 34 °C.

Foto: DHMZ

Meteoalarmi u cijeloj Hrvatskoj

I danas su za područje cijele Hrvatske upaljeni meteoalarmi. Upozorenja su za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju i to zbog toplinskog vala, a negdje su mogući i izraženi pljuskovi s grmljavinom, u Slavoniji čak i tuča.

Foto: DHMZ

Grmljavinsko nevrijeme na kraju toplinskog vala

DHMZ je izdao posebno priopćenje zbog vremenskih uvjeta koji nam slijede. Prvi ovogodišnji toplinski val, ponegdje će nažalost završiti uz grmljavinsko nevrijeme.

Tijekom vikenda u naše krajeve dolazi svježiji i vlagom bogatiji zrak zbog čega će temperatura postupno biti u padu i značajno se povećava nestabilnost atmosfere.

Foto: DHMZ

Najveća vjerojatnost za izraženo grmljavinsko nevrijeme je u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost također postoji i u središnjoj Hrvatskoj.




Foto: DHMZ

Izraženih pljuskova može biti već u petak prema večeri te u noći na subotu, a u drugom dijelu subote atmosfera će biti izuzetno nestabilna te je gotovo sigurno da će se lokalno razviti grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom (moguć je promjera zrna veći od 5 cm) te prolazno olujnim, moguće i orkanskim udarima vjetra.

Poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom također je moguć u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu. Izraženijih mjestimičnih pljuskova i grmljavine može biti i tijekom nedjelje (23. lipnja 2024.), a nestabilno razdoblje nastavlja se i idući tjedan.




Zbog svega navedenog za subotu je izdano narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za regiju Osijek te žuto upozorenje za regiju Zagreb i Karlovac. Potrebno je naglasiti kako postoji mogućnost da se stupanj upozorenja podigne i na najvišu – crvenu razinu. Stoga pratite prognoze, upozorenja i radarske produkte te svoje aktivnosti prilagodite vremenskim uvjetima, upozorava DHMZ.

Pripremite se, stiže neviđena promjena: Nakon paklenih vrućina dolazi nešto neočekivano

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.