Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Drama u Beogradu: Specijalci upali u stan nakon terorističkog napada, evo tko je uhićen

Autor: M.D.

Srpska policija je na nogama nakon što je 25-godišnji Miloš Žujović, konvertit koji se s pravoslavlja preobratio na islam, strijelom pogodio 35-godišnjeg žandara Miloša Jevremovića u vrat ispred veleposlanstva Izraela u Beogradu.

Utvrđeno je da je Žujović, koji je uzeo ime Salahudin, pripadnik radikalnog islamskog pokreta vehabija, koji je već neko vrijeme prisutan na Balkanu. Zbog ovog je napada policija angažirala sve snage koje su pretražile njegov stan i druge prostore koje koristi u potrazi za dokazima da je ovo planirao.

Pregledavajući njegov mobitel, otkrili su i neke ljude s kojima je često bio u kontaktu. Rezultat toga bilo je jedno uhićenje, koje je MUP Srbije snimio i objavio na društvenim mrežama.  “U Beogradu je uhvaćena još jedna osoba zbog sumnje na terorističko udruživanje. Riječ je o Igoru Despotoviću iz Beograda, rođenom 1999. godine, koji je prije dvije godine već bio uhićen jer je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad”, navodi se u priopćenju srpskog ministra policije Ivice Dačića.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Indeks Online (@indeksonline_rs)




Dvije pravomoćne presude

On je u travnju ove godine pravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog poticanja na izvršenje terorističkih djela. No, Žalbeni sud treba donijeti konačnu odluku o odsluženju kazne, s obzirom da mu je ovo druga pravomoćna presuda.

Despotović je, naime, kontinuirano i javno na društvenim mrežama, putem videa, fotografija i tekstova, iznosio ideje koje pozivaju na terorizam. Napravio je nekoliko profila koji su bili javno dostupni i na njima objavljivao sporni sadržaj koji veliča terorističku organizaciju Islamska država. Na tim profilima je bilo i fotografija vođa Al-Qaide.

Ranija pravomoćna presuda, kojom je dobio šest mjeseci zatvora, izrečena mu je 2018. godine zbog rasne i druge diskriminacije. No, ta mu je kazna pretvorena u kućni pritvor uz elektronski nadzor.




Evo tko je terorist Miloš (25) koji je izveo napad u središtu Beograda, jasno je zašto je to napravio

‘Bit će još uhićenja’

Ministar Dačić je tijekom dana proglasio “crvenu razinu” sigurnosnih prijetnji od terorizma. Beogradsko tužiteljstvo je današnji napad na žandara proglasilo terorističkim. Povećano je prisustvo policije ispred svih lokacija na kojima se okupljaju ljudi, državnih institucija i veleposlanstava. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da je napadač bio dio praćene skupine te da će uhićenja biti još.

Iza napada u Beogradu stoji pripadnik zloglasnog pokreta: Policajac si jednim potezom spasio život

“Praćeni su zbog svojih nelegalnih aktivnosti, nismo znali da se ovo može dogoditi, takvih još ima na slobodi. Akcija će trajati četiri dana, da sve uhitimo i da naše ulice budu sigurne. Sada ih lovimo i pitanje je trenutka i tehnike kad će biti uhvaćeni. Najvažnije je da je naš junak Miloš živ i zdrav, pokazao je kako se reagira u takvom trenutku. Nećemo imati milosti prema terorizmu”, izjavio je Vučić.

Kako javlja Telegraf, policija je pretražila kuću u selu Amerić, za koju se vjeruje da je u njoj boravio napadač na žandara. Oko te kuće, kako se navodi, nema drugih kuća, niti mještana koji žive u blizini.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.