Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Drama na Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa: Milić ipak nije utjecao na zapošljavanje

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučuje o slučaju glasnogovornika Vlade Marka Milića zbog slučaja zapošljavanja Nike Dujmovića u Hrvatskim šumama. Podsjetimo, Nacional je ranije objavio poruke koje su u rujnu 2019. godine razmjenjivali Milić i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Zbog njih se sumnja da je utjecao na zapošljavanje svog prijatelja Dujmovića. Milić je Jakupčiću samo poslao Dujmovićevo ime, na što mu je HDZ-ov šef Hrvatskih šuma odgovorio “Radit će do godinu dana na određeno, takva je praksa u Hrvatskim šumama, a onda ćemo ga primiti”.

Na to mu je Milić samo zahvalio. Dujmović je dobio posao na neodređeno. “Dakle, do zaposlenja je došlo više od godinu dana prije navedene prepiske, iz čega proizlazi da ona nije imala nikakav utjecaj na zasnivanje radnog odnosa gospodina Dujmovića”, rekao je Milić reagirajući na napise tjednika.

“Donesena je većinska odluka, Marko Milić nije povrijedio članak Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Glasovanje na Povjerenstvu je tajno, ali mogli ste vidjeti koji je izvjestitelj dao prijedlog, tko je dao protuprijedlog, utvrđeno je da nije povrijedio odredbe zakona. Ne bih rekla da sam zabrinuta, svatko od nas je biran ponaosob od Sabora, ne bih komentirala odluke drugih kolegica i kolege, mi smo kolektivno tijelo”, rekla je nakon sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić-Ileković. Dodaje, na javnosti je da prosudi radi li se o protežiranju Milića. Dakle, na Povjerenstvu nije usvojeno da je Marko Milić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa te da nije utjecao na zapošljavanje svog prijatelja u Hrvatskim šumama.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Povjerenstvo: Milić nije utjecao na zapošljavanje

Povjerenstvo je u odnosu na Milića utvrdilo da postoje pretpostavke za pokretanje postupka. Dopisom je zatražilo očitovanje Milića koji je u vezi sa zapošljavanjem Dujmovića demantirao navode u medijima o njegovom utjecaju na zaposlenje. Rekao je da je poruka iz Nacionala bila poruka informativnog karaktera u kojoj ne zahtjeva niti traži zaposlenje Dujmovića. Ističe da je Dujmović prije te poruke skoro godinu dana radio u Hrvatskim šumama.

“Milić tvrdi da u komunikaciji s Jakupčićem nije povrijedio Zakon o sukobu interesa jer je Dujmović zaposlen temeljem svojih kvalifikacija i rezultata. Ocjenjujući sve podatke, predmet je trebalo sagledati s obzirom na više različitih elemenata, ne proizlazi da poruka ima intenciju utjecaja na zapošljavanje. Sam element vremenskog razdoblja slanja poruke u svezi s elementom vremena zapošljavanja, a stavljajući da je hipotetski poruka imala intenciju zapošljavanje osobe, ne može se utvrditi da je došlo do korištenja moći dužnosnika. On je poslao poruku sadržaja ‘Niko Dujmović’, može se utvrditi da je poruka poslana pet dana nakon sklapanja ugovora na određeno vrijeme. Slanje poruke godinu dana nakon zapošljavanja ne bi prema vremenskom slijedu mogao biti utjecaj dužnosnika na zapošljavanje kandidata. U odnosu na mogućnost korištenja utjecajna prilikom zapošljavanja na određeno vrijeme, slično je osnovno obrazloženje. Nije logično da poruka sadržaja ‘Niko Dujmović’ prema predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma, mogla utjecati na sklapanje drugog ugovora o radu predmetne osobe. Proizlazi da iz dokaza predmetni utjecaj dužnosnika nije izvršen slanjem poruke jer bi se radilo o retroaktivnom utjecaju koji nije životno ili pravno moguć”.

“Uzimajući u obzir sve dokaze, Milić slanjem poruke Jakupčiću, koja je sadržava ime Nike Dujmovića, nije počinio povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa”, rekao je član Povjerenstva.

Predsjednica: Ne slažem se, morao je biti svjestan funkcije

No, tu je stigao neočekivan obrat, predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Aleksandra Jozić-Ileković intervenirala je i dala  protuprijedlog. “To temeljim na činjenici da je komunicirao putem sms poruka s predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma, iz odgovora predsjednika uprave proizlazi i da će Dujmović dobiti ugovor na neodređeno vrijeme prije nego mu je završio ugovor na određeno, mislim da se radi o utjecaju. Drugi prijatelji, roditelji, zaposlenika Hrvatskih šuma nisu mogli poslati poruku predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma radi informiranja, Milić je morao biti svjestan svoje funkcije. Predlažem da mu se kaže novčana sankcija od 2500 eura, plativo u pet obroka”, rekla je Predsjednica Povjerenstva.




Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Odluka o Tomi Medvedu: Mora platiti 600 eura

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučuje i o slučaju ministra branitelja Tome Medveda jer u imovinsku karticu nije pravovremeno upisao suvlasništvo nad livadama, pašnjacima i oranicama. Riječ je o zemlji, objasnili su iz Ministarstva, koju je, nakon smrti roditelja i ostavinske rasprave naslijedio 2022., a nalazi se na području općine Cetingrad.

“Povjerenstvo je provelo postupak ciljane provjere, izvršen je uvid od 28. siječnja 2022. godine za 2021. godinu kao godišnju imovinsku karticu, po povedenom postupku donijeli smo zaključak kojim je obveznik pozvan da dostavi očitovanje u odnosu na nesklad iz imovinske kartice. Radi se o suvlasničkim dijelovima nekretnina, ali i naslijeđenim dijelovima, sve su u katastarskoj općini Cetingrad”, kaže Povjerenstvo.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Medved je rekao da se radi o nenamjernoj pogrešci jer je bio u opravdanoj zabludi s obzirom na to da je očekivao da će od javnobilježničkog ureda dobiti pravomoćno rješenje kojim bi mogao prijaviti naslijeđenu imovinu. Smatrao je da ostavinski postupak nakon smrti oca nije zaključen i zato nije napisao nove podatke u imovinskog kartici, dodaju.




“Nesporno je utvrđeno da se radi o propustu vezanom za sadržaj dvije imovinske kartice, propisano je da prijava imovine stečene naslijeđivanjem sadrži podatke od koga je naslijeđeno. Predlaže se da se utvrdi da je takvim neprijavljivanjem u imovinskim karticama došlo do povrede čl.29, te se za tu povredu obvezniku Medvedu predlaže sankcija u iznosu od 600 eura. Vezano za odluku o sankciji uzeto je u obzir da je dužnosnik već dulje vremensko razdoblje, tijekom cijelog nadzora uredno je podnosio imovinske kartice i nije imao utvrđenih povreda zakona. Slijedom svega navedenog predlaže se sankcija kako je navedeno”.

‘POZDRAVLJAM TE, ZELENA ŠUMO!’ Milićev prijatelj iz SMS-ova pogođen napisima o zapošljavanju: ‘Moram reagirati’

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.