Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Domovinci imaju vrlo zanimljiv plan za revitalizaciju poljoprivrede: Evo što planiraju u Slavoniji

Autor: Iva Međugorac

Operativac- tom riječju u jednom dahu u Domovinskom pokretu opisuju najizglednijeg kandidata za preuzimanje Ministarstva poljoprivrede Josipa Dabru, s kojim se šira hrvatska javnost zapravo tek treba upoznati iako je Dabro svoju političku karijeru gradio i na lokalnoj razini kao član HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Svoju je tadašnju stranku napustio nezadovoljan onime što se ondje događalo, ali i nezadovoljan uvjetima koji su pred njega predstavljeni onoga trena kada se odlučio kandidirati na stranačkim izborima za šefa svoje županijske organizacije pri čemu je vodstvo stranke inzistiralo na nedemokratskom procesu u kojemu bi kao jedini kandidat za šefa vukovarsko-srijemskog HDZ-a sudjelovao Mario Banožić.

Na takvo nešto Dabro nije htio pristati pa je političkim vodama nastavio plivati samostalno, no s vremenom se zbližio i sa vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom i sa vodstvom DP-a stranke koja svoju najsnažniju bazu ima baš u Dabrinoj županiji.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Dabro se vraća iako su ga otpisali

Onog trena kada Dabro nije uspio pobijediti na lokalnim izborima za ondašnjeg župana mnogi su govorili kako je njegova politička karijera okončala i prije nego što je krenula, ali je on angažirajući se u DP-u daleko od očiju javnosti uvelike pripomogao pri ustroju ove stranke i kod gradnje njihove stranačke mreže što je prepoznao i drugi čovjek DP-a Mario Radić koji je stao uz Dabru onda kada se biralo glavnog tajnika Domovinskog pokreta.

Svoju poziciju Dabro je obranio na parlamentarnim izborima, a da uživa Radićevo povjerenje bilo je vidljivo i tijekom pregovora o budućoj Vladi između HDZ-a i Domovinskog pokreta kojemu je u konačnici pripalo kompleksno Ministarstvo poljoprivrede, koje je za Pokret vrlo značajno uz ostalo i radi toga što se ovaj resor nerijetko poistovjećuje sa Slavonijom u kojoj živi najveći dio njihova biračkog tijela.

U DP-u su doduše i kroz cijelu kampanju stavljali naglasak na važnost razvoja poljoprivrede i domaće proizvodnje, što se provlači i kroz njihov predizborni program, a što bi moglo i postati jednom ozbiljnom cjelinom, tim više što će Pokretu pripasti i ministarstvo gospodarstva bez čijeg snažnog razvoja nema niti snažne poljoprivrede.

Velika očekivanja od DP-a imaju Slavonci baš kada je po srijedi poljoprivreda, a i oni sami u vlastitom programu ljestvicu su digli vrlo visoko pa ondje progovaraju o ozbiljnim temama kao što je ekološka proizvodnja i zelena politika. Jedna od zanimljivijih točki iz Pokretova programa kada je poljoprivreda po srijedi je onaj u kojem se spominje zabrana prodaje državnog zemljišta.




Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Interesantan program DP-a

Osim toga ono što bi poljoprivrednici mogli dočekati raširenih ruku jest to što se u DP-u zalažu za zajamčen otkup neovisno o količinama sa ciljem zaštite domaćih poljoprivrednika koje bi se dodatno štitilo i uvođenjem zakonske obveze o minimalnom udjelu domaćih prehrambenih proizvoda na policama trgovačkih centara. Naglasak u Pokretu stavljaju i na politike koje će preusmjeriti prema OPG-ovima, a najavljuju i konkretne kontrole uvoza te tvrde da će se pozabaviti i poticajima i potporama pri čemu vrlo interesantno zvuči to što se zalažu za ograničavanje potpore na 100.000 eura.

Naime, kako kažu očekuje se da ukoliko generirate potpore u tom iznosu, onda i imate poslovnu razvijenost na dovoljno visokoj razini da u skladu s time potpora u smislu onoga što ona treba biti kao sredstvo za pomoć u rastu i razvoju poljoprivrednog gospodarstva u tom stupnju razvijenosti nije potrebna. Potrebno je zato prema Pokretovom programu da vodeći ljudi ministarstva poljoprivrede iza sebe imaju što više terenskog rada te stvarnog doticaja s proizvođačima što do sada nije bio slučaj.

Hrvatska dobiva novu heroinu: Tajanstvena Dubravka karijeru je gradila i u Afganistanu




”Zajedničke poljoprivredne politike, prioritetno će se usmjeriti prema izgradnji i održavanju sveobuhvatnog lanca vrijednosti u proizvodnji hrane. Od povećanja proizvodnje mesa, mlijeka, voća, povrća, žitarica, do sigurnog otkupa, sustava kontrole kvalitete u svakoj fazi proizvodnje i distribucije te, konačno, optimalnog plasmana proizvoda na tržište. Cilj izgradnje takvog sustava je da proizvod lokalnog OPG-a ima svoje mjesto u ponudi lokalnog turističkog i maloprodajnog sektora”, navodi se u programu DP-a u kojem dodaju da će država i lokalna samouprava stvoriti pravni i porezni okvir za uspostavu fleksibilnog tržišno orijentiranog lanca vrijednosti koji će obuhvaćati lokalne proizvođače, poticati proizvodnju prema zahtjevima tržišta, ali i osigurati otkup i logistiku  za održivu ponudu za krajnjeg potrošača.

”Ciljevi su: stvoriti mrežu mnogobrojnih malih održivih seoskih obiteljskih gospodarstava kao temelj za daljnji razvoj. Sustav ne smije ovisiti o malom broju velikih proizvođača, već upravo suprotno, baza mnogobrojnih malih obiteljskih gospodarstava čini bogatstvo i sigurnost samodostatnosti; smanjivati udio neobrađenih poljoprivrednih zemljišta”, navodi se uz ostalo u opsežnom programu Domovinskog pokreta na čijoj bi realizaciji barem u području poljoprivrede kako za sada stvari stoje trebao raditi operativac Dabro za kojega će to nedvojbeno biti i veliki izazov, ali i prilika da pokaže što umije, jer u konačnici i Slavonija iz koje dolazi to zaslužuje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.