Foto: Darko Tomas / CROPIX

Dodik opet žestoko napao Bošnjake i Hrvate: ‘Od Paga i Jadovnog preko Jasenovca…’

Autor: I.G.

Milorad Dodik, lider bosanskih Srba, izazvao je novi val kontroverzi svojim uvredljivim izjavama na račun Bošnjaka, tvrdeći da oni “genetski mrze Srbe”. Uz to, Dodik je lažno pripisao Marku Rutteu, novom glavnom tajniku NATO-a, izjavu da je Srebrenica “najveća prevara u povijesti”.

Dodik je ove izjave iznio tokom komemoracije u Bratuncu, u istočnoj Bosni, posvećene Srbima koji su na tom području stradali tokom rata od 1992. do 1995. godine. Tokom govora, Dodik je tvrdio da su ta stradanja rezultat politike koja se proteže “od Paga i Jadovnog preko Jasenovca”, te optužio Bošnjake za zločine u posljednjem ratu.

Po njegovim riječima, Bošnjaci – muslimani su planski naseljeni u istočnu Bosnu kako bi razdvojili Srbe s obje strane Drine.

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Amel Emric

‘Klali su nas’

Slične optužbe iznio je i Miloš Vučević, koji je zločine nad Srbima u istočnoj Bosni opisao kao nastavak genocidne politike protiv Srba.

“Željeli su nas kazniti zato što smo se naselili na obje obale Drine, jer po njima je Drina granica istočne i zapadne hemisfere. Zato su nas klali, ubijali, raseljavali i u Prvom, i u Drugom i u posljednjem ratu”, rekao je Vučević u svom zapaljivom govoru.

Milanović se naklonio zastrašujuće hrabrom čovjeku: Opakom borcu tisuće došle na sprovod




Dodik je dodatno izazvao kontroverzu ponovno negirajući genocid u Srebrenici, udaljenoj tek nekoliko kilometara od Bratunca, nazvavši ga “golemom laži”.

Podsjetimo, ove izjave dolaze u trenutku kada se međunarodna zajednica i dalje bori za očuvanje sjećanja na srebrenički genocid, koji je priznat od strane mnogih međunarodnih sudova i organizacija.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.