Foto: Damir Krajac / CROPIX

DHMZ objavio crveno upozorenje za dio Hrvatske: ‘Ovo je opasno, izbjegavajte putovanja’

Autor: M.P.

Prvi ovogodišnji toplinski val ponegdje će završiti uz grmljavinsko nevrijeme. Tijekom vikenda u naše krajeve dolazi svježiji i vlagom bogatiji zrak zbog čega će temperatura postupno biti u padu i značajno se povećava nestabilnost atmosfere.

Najveća vjerojatnost za izraženo grmljavinsko nevrijeme je u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost također postoji i u središnjoj Hrvatskoj.

DHMZ je ujutro za cijelu Hrvatsku objavio narančaste i žute meteoalarme zbog visokih temperatura i mogućih grmljavinskih nevremena, no u međuvremenu je za osječku regiju to upozorenje promijenjeno u crveno, što znači da je vrijeme izuzetno opasno. Prijeti toplinski val i grmljavinsko nevrijeme s tučom, olujnim vjetrom i obilnom oborinom u kratkom vremenu.

Foto: DHMZ

DHMZ: Prijeti opasnost od tuče, munja, poplava i olujnog vjetra

“Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti”, upozorava DHMZ.

Poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom također je moguć u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu. Izraženijih mjestimičnih pljuskova i grmljavine može biti i tijekom nedjelje, a nestabilno razdoblje nastavlja se i idući tjedan.




Dramatičan kraj toplinskog vala, pratite upozorenja: Ovim dijelovima Hrvatske prijeti jako nevrijeme

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.