Foto: Guliver

Crnogorci razljutili Plenkovićevog prijatelja: Neće im doći u posjet zbog rezolucije o Jasenovcu

Autor: M.D.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odgodio je svoj službeni posjet Crnoj Gori. Kao razlog navodi se to što je prije nekoliko dana tamošnja Skupština s 41 od ukupno 81 glasa usvojila Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dachau i Mauthausen, doznaju Vijesti.me.

Ranije je obznanjeno kako Michel dolazi 2. i 3. srpnja u Crnu Goru na poziv predsjednika Jakova Milatovića. Predsjednik Europskog vijeća, inače veliki prijatelj hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, trebao se obratiti Skupštini i to na posebnoj sjednici Prvog redovnog proljetnog zasjedanja, koju je zakazao šef parlamenta, Andrija Mandić.

Spomenuta rezolucija izazvala je reakciju u Hrvatskoj. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je prosvjednom notom u kojem su spomenuli kako zbog ovog čina u pitanje dolaze čak i pretpristupni pregovori s Europskom unijom.

Foto: Twitter

Duboke podjele

Javnost u Crnoj Gori je duboko podijeljena, jer neki smatraju da je ova “čorba skuhana u Beogradu”, misleći pritom na rezoluciju koja je odgovor na UN-ovo priznanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, dok drugi smatraju da je to jedini ispravan potez.

Vučić neviđeno nahvalio Hrvatsku: ‘Hrvati pametno rade, uvijek su se smijali našim budalama’

Mnogi su pritom ustvrdili kako je ovo udaljavanje zemlje od Europe. Michelovo otkazivanje posjeta Podgorici prva je reakcija visokih europskih dužnosnika, ako su glasine točne. Pitanje je kako će Europska unija reagirati ubuduće. Sasvim sigurno im se ovakvi potezi neće svidjeti, a pitanje je hoće li utjecati na nastavak pregovora.




Istovremeno, srpski predsjednik Aleksandar Vučić je javno čestitao i ispričao se Crnoj Gori zbog donošenja rezolucije. “Pogriješio sam u procjeni oko parlamenta Crne Gore. Jesu oni to malo zakukuljili s Dachauom i Mauthausenom, ali da ne bi izgledalo da se vadim, kažem – ispričavam se, čestitam. Nije mi teško to učiniti”, rekao je Vučić.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.