Foto: Darko Tomas / CROPIX

Crnogorci odgovorili na prozivke oko Jasenovca: ‘To se ne može vezati’

Autor: I.G.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su zločini u logoru Jasenovac nesumnjivo počinjeni pod zapovjedništvom profašističkog režima NDH i da se oni ne mogu povezivati s današnjom Hrvatskom, koja te zločine osuđuje.

U priopćenju objavljenom u crnogorskim medijima, MVP Crne Gore izrazilo je žaljenje što Hrvatska doživljava crnogorsku rezoluciju, koja osuđuje zločine na tlu bivše Jugoslavije i izražava pijetet prema žrtvama, kao napad na međusobne odnose.

U priopćenju se ponavlja da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac: “I da se oni nikada nisu i ne mogu dovoditi u vezu s današnjom Hrvatskom koja i sama osuđuje ove zločine, njeguje kulturu sjećanja za sve žrtve logora Jasenovac i promiče politiku pomirenja”, navodi se u reakciji.

MVP Crne Gore ističe da su prioriteti zemlje dobrosusjedski odnosi i članstvo u EU, te zahvaljuje Hrvatskoj na podršci u integracijskim procesima. Crna Gora je posvećena razvoju prijateljskih odnosa s Hrvatskom i želi rješavati bilateralna pitanja putem komisije.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Oštar odgovor

“Crna Gora je posvećena daljnjem razvoju prijateljskih, otvorenih i savezničkih odnosa s Republikom Hrvatskom, te želi da u dobroj vjeri nastavi rješavati sva bilateralna pitanja od posebnog interesa. I ovim putem ponavljamo više puta izrečen poziv na formiranje komisije koja bi se time bavila”, navodi se u priopćenju crnogorskog MVP-a.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore u petak je, na inicijativu prosrpske i proruske desnice, usvojila rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthausen. Rezoluciju je podržao 41 zastupnik vlasti, dok su oporba i jedan dio vladajućih zastupnika napustili plenarnu dvoranu. Tako je gotovo polovina od ukupno 81 zastupnika bila izvan dvorane tijekom glasanja.

Ovo je prava istina o srpskim borcima u Ukrajini: ‘Mole me da ih izvučem, ali nema im spasa’




U oštrom odgovoru na donošenje rezolucije hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova navelo je, između ostalog, da će usvajanje rezolucije usporiti crnogorsku integraciju u EU te je pozvalo službenu Podgoricu da procesuira ratne zločine koji su se dogodili prilikom opsade Dubrovnika. Nakon usvajanja rezolucije i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel otkazao je za utorak planirani posjet Crnoj Gori.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.