Foto: SyrotkinaxAnastasiya, Guliver Images

‘Crna ovca’ sjeda na čelo Europske unije: Analitičar otkriva može li Orban izazvati kaos

Autor: B. D.

Predsjedavanje Vijećem Europske unije uskoro preuzima Mađarska. Trenutno je na poziciji predsjedavajuće države Belgija, a Mađarska će tu ulogu preuzeti 1. srpnja. Danas je na službenom profilu Mađarska u EU na X-u objavljen slogan mađarskog predsjedavanja, koji je inačica slogana predsjedničke kampanje bivšeg američkog predsjednika i aktualnog kandidata za tu poziciju, Donalda Trumpa, “MAKE Europe Great Again”, odnosno “Učinimo Europu ponovno velikom”.

Mnogi europski politički igrači smatraju da je mađarsko predsjedavanje Vijećem sporno zato što se Viktor Orban protivi glavnom europskom stavu oko pomoći Ukrajini te je često djelovala protivno deklariranim interesima Europske unije. Orban je jedini zapadni vladajući političar koji se ne želi distancirati od ruskog predsjednika Vladimira Putina. Protivi se strogim sankcijama Rusiji te je Putinu čak čestitao na pobjedi na namještenim izborima. Pod Orbanom Mađarska nosi stigmu “crne ovce” u Europskoj uniji.

O temi mađarskog predsjedavanja i odabranom sloganu razgovarali smo s vanjskopolitičkim analitičarom Branimirom Vidmarovićem. Pitali smo ga kako će predsjedanje Mađarske utjecati na vanjskopolitičku klimu i hoće li izazvati neke veće promjene na geopolitičkom planu. Također, je li dolazak Orbana na čelo Europe opasan za Hrvatsku i što će značiti u ratu s Rusijom.

‘Prašina koju su digli nema smisla’

“Sjetimo se našeg predsjedavanja”, započeo je Vidmarović. “Ta pozicija u stvari ne daje nikakve ovlasti, odnosno ona nema nikakve izvršne funkcije. Dakle ne odlučuje se o ekonomiji ni vanjskoj politici. Eventualno se bira o kojim se temama razgovara”, pojašnjava Vidmarović.




Oko mađarskog predsjedavanja podigla se velika buka, a neki pišu i da bi joj se trebalo uskratiti predsjedavanje. Vidmarović smatra da za takav potez nema ni potrebe ni osnove. “Prašina koju su digli nema smisla. Određene zemlje žele poslati poruku da na toj funkciji ne bi mogla biti takva zemlja. Ja ne vidim zašto to ne bi mogla biti Mađarska. Eventualno se mogu nastaviti puno glasniji napadi na Mađarsku uz klasični paket briselskih mjera”, iznosi Vidmarović.

“Ako Bruxellesu i Ursuli von der Leyen Orbanova simbolika postane premrska eventualno bi mogli ići s dodatnim mjerama. Ali nemaju alata osim sankcija i na primjer suspenzije prava glasa”, iznosi najgoru mogućnost Vidmarović.

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta, Gulliver Image

Odabir slogana je proračunat

Vidmarović je objasnio da je odabir slogana ‘Učinimo Europu ponovno velikom’ veoma znakovit te da je riječ o proračunatom potezu. “Orban nikad nije skrivao simpatije prema Trumpu. Puno su se družili. Orban je rijedak postigao takav PR prema Americi. Teško je strance na zapadu naučiti gdje je Mađarska, a s Trumpom je Orban to uspio”, ističe i njihovu raniju prisnost.




“Glavni strateg Trumpove kampanje i kreator tog slogana je Steve Bannon, on je začetnik te suverenizacije država. Orbanu je dobro sjeo Trumpov narativ, sporazumjeli su se. Osim toga tu je i poljska stranka Pravo i pravda koja je s njima u kombinaciji. Slažu se po stavovima i politikama koje žele provoditi”, objasnio je bliskost i po političkom planu.

Orban: Mađarska neće blokirati potporu NATO-a Ukrajini

‘Riječ je o promišljenoj poluozbiljnoj šali’

Vidmarović iznosi da je to bila promišljena odluka i po vanjskopolitičkom planu. “Odmah ga stavlja u poveznicu s Amerikom, privlači njihovu pažnju. Europi signalizira da je uz Zapad, a ne uz Rusiju. Riječ je o poluozbiljnoj šali koja ima promišljenu komponentu. To je i signal Europi da je desna konzervativna ideologija još živa. Uostalom to pokazuju i rezultati europskih izbora. Desnica općenito jača, pa je taj slogan izabran u političkom kontekstu njenog uspona”, zaključuje Vidmarović.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.