Foto: Andrija Mandić/ YouTube

Crna Gora izglasala Rezoluciju o Jasenovcu: ‘Kao srpski političar nikad nisam bio ponosniji’

Autor: M.P.

Nakon što je Skupština Crne Gore prihvatila da se dnevni red sjednice parlamenta u petak dopuni prijedlogom rezolucije o genocidu u Jasenovcu, u crnogorskom parlamentu tijekom poslijepodneva razvila se burna rasprava.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić pozvao je zastupnike da podrže rezoluciju, a u obrazloženju je rekao da su čelnik DNP-a Milan Knežević i on dostavili amandmane kojim je predloženo da ovom rezolucijom budu obuhvaćeni i logori u Dachauu i Mauthausenu. Rezolucija je dobila potrebnu podršku zastupnika. Glasala su 42 od 81 zastupnika u parlamentu, 41 je bio za, a jedan protiv.

Rezoluciju je podržala većina zastupnika Pokreta Europa Sad premijera Milojka Spajića, prosrpske desnice predsjednika parlamenta Mandića, Demokrate Alekse Bečića i SNP umjeren prosrpske partije. Zastupnici oporbe su tijekom glasanja napustili skupštinsku dvoranu. Zastupnik Pokreta Europa Sad Miodrag Laković tijekom sjednice kazao je da neće podržati rezoluciju.

Foto: YouTube

Mandić: Uradili smo veliki posao

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić zadovoljno je objavio kako je rezolucija usvojena.

“Uradili smo veliki posao, nikad nisam bio ponosniji, kao srpski političar sam osjetio da u vama imam partnere, da se raduju duše jasenovačkih mučenika i predaka koji su stradali u tim logorima. U politici moramo naći zajednički jezik, s ova tri logora pokazujemo da ovo nije usmjereno protiv neke države ili naroda, nego strašnog režima. Mi potomci žrtava možemo reći da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način ponijela prema tome. Volio bih da, kao što znate svi koji ste glasali, ovo je rezultat našeg dogovora, nitko se nije u ovo miješao sa strane”, rekao je, očito aludirajući na službeni Beograd.

Foto: YouTube

Čeka se odgovor Hrvatske

Večernji list doznaje kako se špekulira i o mogućnosti da Hrvatska, uz povlačenje svog veleposlanika iz Podgorice na konzultacije, proglasi sve zastupnike u crnogorskom parlamentu koji glasaju za rezoluciju o Jasenovcu persona non grata.

Hrvatska je ranije zaprijetila da bi usvajanje rezolucije u Jasenovcu zasigurno usporilo EU integracije Crne Gore te da ne bi dobro utjecalo na dosadašnje dobrosusjedske odnose dvije države. Rasprava o rezoluciji u crnogorskom parlamentu trajat će do kasno navečer.




Hrvatska sprema oštar odgovor Crnoj Gori: Burno zbog rezolucije o Jasenovcu, spominju Stepinca




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.