Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Brnabić u nevjerici zbog reakcije Hrvatske: ‘Beskrajno je tužno da tako prijete’

Autor: M.P.

Skupština Crne Gore usvojila je u petak Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu koja je nastala kao svojevrsna reakcija na onu o genocidu u Srebrenici, o kojoj se nedavno izjasnila Opća skupština Ujedinjenih naroda. Zastupnici parlamentarne većine usvojili su Rezoluciju, pri čemu su glasala 42 od 81 zastupnika u parlamentu, 41 je bio za, a jedan protiv.

Ubrzo nakon usvajanja spomenute rezolucije oglasilo se hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. “Republika Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirbe, već instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije”, pisalo je, među ostalim, u priopćenju MVEP-a.

Predsjednica srpske Narodne skupštine Ana Brnabić smatra da je nevjerojatno da Hrvatska prijeti Crnoj Gori na europskom putu zbog rezolucije o Jasenovcu. “Meni je beskrajno tužna, ali i zanimljiva reakcija dužnosnika iz Hrvatske. Odjednom je to neprijateljski čin prema Hrvatskoj, a nisu tako mislili kada su bili kosponzori srebreničke rezolucije”, rekla je Brnabić jučer navečer na TV Pink.

Foto: YouTube

Brnabić: Bit će zanimljivo vidjeti te europske vrijednosti

Dodala da joj je nevjerojatno to da Hrvatska prijeti Crnoj Gori njihovim europskim putem, napomenuvši da će biti zanimljivo vidjeti hoće li ih stvarno blokirati zbog rezolucije.

“Bit će zanimljivo vidjeti te europske vrijednosti na koje se pozivaju”, rekla je Brnabić. Navodi da u blizini Jasenovca postoji i dalje tabla na kojoj piše “Za dom spremni”, što govori više od svega. Dodala je i da u Srbiji treba napraviti dodatne napore kako bi se “prijatelje iz Europe osvijestilo kakav se genocid nad srpskim narodom dogodio u NDH”.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Plenković komentirao crnogorsku rezoluciju o Jasenovcu

Premijer Andrej Plenković je u subotu na Dubrovnik forumu rekao kako ta rezolucija “šalje namjernu, svjesnu politiku podjele unutar Crne Gore”, a “još goru poruku u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima”.

Premijer je iz Dubrovnika, “koji je doživio velike strahote u vremenu agresije Miloševićevog režima, u kojima je nažalost tada sudjelovala i Crna Gora”, poručio kako će Hrvatska poduzeti mjere koje smatra primjerenima za ovakve poteze “instrumentalizacije parlamentarne većine” s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice.




Umjesto da se bave svojim problemima i svojim pitanjima, pa i procesuiranjem ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interes zadnjih osam desetljeća”, zaključio je premijer, naglasivši da oni koji žele ići prema članstvu u EU-u moraju voditi računa o dobrosusjedskim odnosima i međusobnom poštovanju.

Hrvatska sprema oštar odgovor Crnoj Gori: Burno zbog rezolucije o Jasenovcu, spominju Stepinca




.

 

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.