Foto: Guliver/Ilustracija

Britanci izlaze na birališta: Ankete za sada blagonaklone Laburistima

Autor: I.G.

U sedam sati u četvrtak otvorila su se birališta širom Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske, u ukupno 650 izbornih jedinica, na općim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ovo su prvi opći izbori od prosinca 2019. godine, na kojima će cijela zemlja odlučivati o tome tko će sjediti u Donjem domu parlamenta i koja će stranka formirati sljedeću vladu.

Stanovnici Velike Britanije će glasati od 7:00 ujutro do 22:00 sata navečer. Prvi rezultati bit će objavljeni oko 23:00 sata, dok će se konačni sastav Donjeg doma znati sutra do 09:00 sati.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Javno mnijenje

Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da je Laburistička stranka na putu da ostvari veliku pobjedu, okončavajući 14-godišnju vladavinu konzervativaca i omogućujući Keiru Starmeru da preuzme premijerski ured u Downing Streetu 10 u Londonu.

Rusija zaprijetila još jednoj europskoj državi: ‘Odgovorit ćemo na agresivnu odluku’

Prema analizi anketa koju je proveo Survation, laburisti bi trebali osvojiti 484 od 650 zastupničkih mjesta u parlamentu, što je znatno više od 418 mjesta koliko je osvojio bivši vođa laburista Tony Blair na izborima 1997. godine.




Prognoze predviđaju da će konzervativci osvojiti samo 64 zastupnička mjesta, što bi bilo najmanje od osnivanja stranke 1834. godine.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.