Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Beroš o slučaju legionele u KBC Zagreb: ‘Detektirali smo slijepa crijeva kao mogući izvor zaraze’

Autor: M.P.

Ministar zdravstva Vili Beroš došao je u KBC Rebro nakon jučerašnjeg otkrića da je u toj bolnici preminulo troje pacijenata zaraženih legionelom. Podsjetimo, Beroš je jučer rekao da o tome nije bio informiran, a danas je održao konferenciju za medije.

“Kada je riječ o legioneli, u Hrvatskoj godišnje imamo šezdesetak slučajeva, smrtnost je otprilike deset posto, dakle ništa novo. Želim izraziti žaljenje što se dogodilo da je troje ljudi preminulo, bili su imunokompromitirani, izražavam sućut obiteljima. Ovo je kompleksan događaj, ovdje sam da vidim o čemu se točno radi.

Moramo sagledati jesmo li nešto propustili, svjesni smo mogućnosti da u kontekstu odgovarajućih vodovodnih i ventilacijskih sustava postoji mogućnost nastanjenja legionele, no stalno se u zdravstvenim sustavima provode mjere, jednom tjedno povećavaju se temperature vode, vrlo vjerojatno, zbog specifičnih okolnosti, protupotresne obnove, zbog prenamjene pojedinih odjela dolazi do stvaranja takozvanih slijepih crijeva u vodovodnoj opskrbi, na današnjem sastanku smo detektirali slijepa crijeva kao mogući izvor zaraze”, rekao je.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Beroš: Pacijenti ne moraju strahovati

Nije točno da je opasno doći u KBC Zagreb na kontrolni pregled, posebno sada kada je iskristalizirano da su slijepa crijeva nastala pri obnovi, ići će dopis prema svim zdravstvenim ustanovama, dodaje.

“Vjerujem da ćemo zajedničkim nastojanjem obuzdati ovu infekciju i da nove zaraze neće biti, podlegli su samo najkompromitiraniji, dok se ostali pomoću antibiotke terapije mogu liječiti. Za neke od slučajeva umrlih postoje sumnje je li KBC Zagreb izvor infekcije, no za većinu jest”.

Rebro na tjednoj bazi radi antilegionela program, prije tog travnja, Rebro nedjeljom radi antilegionela program. Uz sve epidemiološke mjere, dodatnu pasterizaciju, nabavljeni su filteri koji će se ugraditi na slavine rizičnih odjela, ugradit će se recirkulacijske pumpe koje će smanjiti utjecaj tih slijepih crijeva o kojima ste čuli, objašnjeno je na presici.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Kaić: Nije bilo zataškavanja

Epidemiolog Bernard Kaić iz HZJZ-a idući je govorio o detaljima slučaja legionele u KBC Zagreb. “Osvrnuo bih se na napise o zataškavanju kojeg stvarno nije bilo, KBC je svakog pacijenta prijavio epidemiološkoj službi i HZJZ-u, ne vidi se grupiranje bolesti iz pojedinih prijava, kada se to dojavi, napravi obrada podataka, onda ide i prijava od nas prema Ministarstvu zdravstva, jučer smo dobili zadnje nalaze, nigdje nije bilo zapinjanja u komunikaciji vezano uz pojedine oboljele niti uz grupiranje. Kažu da nismo obavijestili javnost, imali smo legionele u drugim ustanovama za smještaj, nema potrebe obavještavati javnost, već treba raditi na tome da se prekine mogućnost infekcije. Ne zove se novinare da se kaže da se ide u izvide”.




Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb, rekao je da legionele ima svugdje, u svim bolnicama, smještajnim kapacitetima, znamo da se prenosi respiratornim putem, preko tople vode.

“Nama se to dogodilo početkom travnja kada smo dijagnosticirali prvi slučaj pacijentice, nakon toga smo obavijestili HZJZ, bili smo u kontaktu, napravili prve izvide i pronašli da je voda za tuširanje i kupanje vjerojatno uzrok infekcije. Troje je nažalost preminulo, troje je u poboljšanju. U zadnjih 15 dana nemamo novih slučajeva. Slijepa crijeva su učestalija jer je KBC Zagreb u punoj obnovi, mislim da smo suzbili infekciju, to je nešto što se dogodilo, a nastojat ćemo da se ne ponovi”.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX / Ilustracija

Pitanja novinara

Hoće li ravnatelj snositi odgovornost?




“S obzirom na sve što je danas rečeno, zatražit ću unutarnji nadzor, sagledat ćemo daljnju situaciju, no sada ne vidim ravnateljevu krivnju, nije kriv za potres, ni za stvaranje slijepih crijeva ni za legionelu”, rekao je Beroš. “Bitno je da naučimo lekciju, o krivnji ćemo dalje, nadzor će sagledati je li sve što mi je rečeno tako, osobno veće sumnje nemam. Kaić je rekao da se u ostalim zdravstvenim sustavima to znalo događati”, dodao je.

Osjeća li se Beroš odgovornim?

“Ja se po zapovjednoj odgovornosti osjećam krivo, odnosno za odgovoran za ispravljanjem stvari. Mogu li kontrolirati vodu u svim zdravstvenim ustanovama? Ne, za to postoje ravnatelji. Godinama se na tjednoj bazi obavljaju antilegionela aktivnosti”.

O svemu doznao iz medija, kako to komentira?

“Mislim da me ravnatelj morao izvijestiti, no on je izvijestio još važniju instituciju, HZJZ, ako je to jedini krimen, bit će najlakše jer se to lako da riješiti. Istina je, jučer sam prvi put saznao. Desilo se to u Vinogradskoj, u siječnju je zaražena neka djelatnica, u svibnju je jedan bolesnik koji se oporavio. Moguće je da je to zato što je bolnica u fazi gradnje, sama struka je na to možda morala upozoriti. Naložit ćemo svim zdravstvenim ustanovama u kojima je u tijeku gradnja da više pažnje posvete antilegionela mjerama. Uvijek postoji mogućnost da obitelji preminulih traže odštete, to je na sudovima. 2. travnja na Rebru su testirani svi djelatnici i pacijenti na tom odjelu, zaraženih nije bilo, kod imunokompromitiranih u terminalnoj fazi uzrokovalo je takav ishod”, rekao je.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Boji li se prozivki oporbi za pogodovanje ravnatelju?

“Ako nadzor dokaže da je ravnatelj od 2. travnja postupao adekvatno i provodio mjere HZJZ-a, onda tu neke krivnje ne vidim. Ravnatelj je ginekolog koji je tehničke struke i nije mogao znati da bi postojanje slijepih crijeva moglo uzrokovati širenje bolesti. No, to nas neće spriječiti da pušemo na hladno, uvedemo filtere i pumpe”.

Je li razgovarao o ostavkama i sankcijama?

“Razgovarat ćemo ako dođe do toga, treba analizirati kako je do toga došlo, jesu li poduzete sve mjere, jesu li se preporuke provodile, ja nekih većih propusta u svemu ne vidim”.

Pitanje za Ćorušića, osjeća li se dogovornim, je li kontaktirao obitelji preminulih?

“Nisam ja kontaktirao, ali liječnici jesu, da se osjećam dogovornim danas ne bih bio na ovom mjestu, pričekat ćemo nalaze unutarnjeg nadzora, od prvog dana napravili smo protokole zaštite. Ne razmišljam o ostavci, ako se pokaže da sam kriv za riječ, djelo, propust, sigurno ću dati ostavku”.

Ćorušića je prozvao Željko Jovanović, rekao je da nije htio slučaj prezentirati javnosti da mu se ne naruši imidž.  “Tko je taj tip? Nismo zataškavali, da smo imali tu namjeru, sigurno ne bismo obavijestili HZJZ, ne bi obavijest o pasterizaciji poslali mailom na tisuće adresa, ne znam otkuda mu saznanja da bih ja zbog svog imidža zataškavao, neka on pogleda svoj imidž. 12 godina nemamo legionelu u KBC Zagreb, što potvrđuje tezu da je vjerojatno zbog prespajanja novih cijevi došlo do unutarnjih džepova pogodnih za legionelu”, zaključio je Ćorušić.

Ravnatelj Rebra otkrio zašto su šutjeli o legioneli i umrlima: ‘Zbog ovog je to danas iscurilo’

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.