Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bartulica se pridružuo europskim konzervativcima: Desnica svakim danom sve jača

Autor: I.G.

Novoizabrani zastupnik Europskog parlamenta iz Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica pridružio se zastupničkom klubu Europskih konzervativaca i reformista (ECR), zajedno s još trojicom zastupnika, objavio je ECR.

S novim članovima, zastupnički klub ECR-a sada broji 77 zastupnika, približivši se tako liberalima koji trenutno imaju 79 zastupnika. ECR je najavio da očekuju pridruživanje još zastupnika.

Osim Bartulice, u ECR su se pridružili Geadis Geadi iz Ciparske nacionalne fronte, Reinis Poznaks iz latvijske stranke Ujedinjena lista i Sebastian Tynkkynen iz Finske stranke. Također, prvi put će imati zastupnika iz Luksemburga, Fernanda Kartheisera iz stranke Demokratske alternative reformista. ECR okuplja stranke desnice poput Braće Italije talijanske premijerke Giorgije Meloni, poljske stranke Pravo i pravda, Švedskih demokrata i flamanske N-VA.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

I Orban se želi pridružiti

Fidesz, stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, želi se pridružiti ECR-u, ali se tome protivi nekoliko stranaka zbog njegove proruske politike. Češka stranka ODS premijera Petra Fiale, Švedski demokrati i N-VA snažno podržavaju Ukrajinu i ne žele u svojim redovima prorusku stranku.

Analitičar Milardović rekao ono što se malo tko usudi reći: ‘Hrvatska je tu kapitulirala’

Supredsjedatelj ECR-a Nicola Procaccini je rekao da njegova skupina želi biti dio većine desnog centra u Europskom parlamentu. “Očekujemo da ćemo biti važan dio nove većine desnog centra u novom sazivu Europskog parlamenta i konstrukivnog ćemo pridonositi stvaranju uspješne Europske unije za građane, a ne da bude raj za aktiviste i birokrate.




ECR ne želi EU koji zabranjuje, cenzuirira, kažnjava i sudjeluje u socijalnom inžinjeringu, nego želi EU koji nadahnjuje, štiti i koji napreduje kulturno i ekonomski”, rekao je Procaccini.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.