Photo: Marko Prpic/PIXSELL

BANOŽIĆ IZNOSI SVOJU STRANU SUKOBA S MILANOVIĆEM: ‘Zaobilazilo me se kod donošenja zapovijedi. Pismo nije točno. Imam povjerenje premijera’

Autor: Dnevno.hr

Ministar obrane Mario Banožić uoči sjednice Vlade je dao izjavu.

“Glavni inspektorat je stavio oznaku tajnosti. Pravom reciprociteta predlažem da Milanović skine klasificiranost s podataka o putovanjima, zbog kojih je nastao problem, kada to napravi i ja ću za ovo. Da javnost prosudi, pa ćete vidjeti da nije sve kao u pismu”, rekao je Banožić.

Zašto inspekcija u kabinetu Glavnog stožera?

“Zbog zapovjedi koje se događaju u Glavnom stožeru i vojska izvršava, a idu iz sredstva Ministarstva obrane, mene se zaobilazilo kod donošenja tih zapovjedi”.

Nalaz inspekcije pokazao je da čelnik Glavnog stožera nije kršio zakon…

“Pričamo o klasificiranosti dokumenta. Rekao sam da to pismo nije točno s obzirom na ono što piše nalaz”, rekao je Banožić.

“Ako napravite zapovijed temeljem koje brod Učka ide u Albaniju i pokaže se da je put bio privatni…Načelnik nakon što je donosio zapovjedi je mene izvijestio nakon što je dao zapovijed. Nalaz inspekcije ću objaviti kada se dogodi reciprocitet, kada javnost vidi zašto su bila putovanja, troškovi”, kaže Banožić.




Je li Hranj prekršio zakon?

“Ako odgovorim, ući ću u tajnost dokumenta”, rekao je.

Na pitanje koji dio Milanovićevog pisma nije točan, odgovara.




“Nisam čitao pismo, a iz onoga u medijima je pisalo da je utvrđeno da načelnik nije kršio zakon”.

“Službenih dopisa iz Ureda predsjednika bilo je do 20”, otkrio je.

“Rekao sam ajmo skinuti tu oznaku tajnosti, Imate dio kada su zahtjevi dolazili u Kabinet ministra pa se naprasno to prestalo raditi. Bilo je do 20 službenih dopisa od Predsjednika”.

Jeste li o tome razgovarali s Plenkovićem?

“Nisam još, svoj stav po pitanju Ureda predsjednika sam iznio, od svibnja nemam komunikaciju s njima. Ured predsjednika ne želi suradnju s ministrom obrane. Dobro za RH je da mi razgovaramo, danas sam imao kolegij na kojem smo razgovarali o planovima za obranu”.

“Ostajem u Vladi, imam potpuno povjerenje premijera. Iz Ureda predsjednika napravljen je blagi pritisak prema supruzi glavnog inspektora kad je rečeno da je dobila mjesto u HEPu-, to je bila poruka. To i ja prolazim, pogledajte medijski pritisak od rujna jer sam imao svoje mišljenje”, rekao je.

“Političko razmimoilaženje je po strani. Obrana ne smije biti dnevnopolitička tema”, smatra Banožić.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.