Foto:X/Maurizio Canetta

Apokalipsa u srcu Europe: Nevrijeme poharalo četiri zemlje, ima i poginulih

Autor: M.D.

Snažno nevrijeme zahvatilo je nekoliko europskih država pri čemu je nekoliko osoba poginulo i nestalo. Materijalna šteta je velika. Sve je započelo još sinoć kad je zbog 20-minutnog pljuska praćenog grmljavinom i tučom prekinuta utakmica između Njemačke i Danske koja je odigrana u Dortmundu. No, to je najmanji problem. Nevrijeme se razvilo u pravu oluju na nebu iznad Švicarske, Francuske i Italije.

U švicarskom kantonu Ticino nekoliko se osoba vodi nestalima. Velike oluje aktivirale su klizišta, navodi tamošnja policija i dodaje da su dvije osobe poginule u odronima. Lokalni dnevnik La Regione piše da je riječ o turistima iz njemačkog govornog dijela Švicarske. Iz kampa u mjestu Mogno evakuirano je oko 70 ljudi, a dolina Maggia je ostala bez struje i prohodnih puteva.

Na zapadu zemlje se izlila rijeka Rhonne i njeni pritoci. Ceste su zatvorene, a nekoliko stotina ljudi je evakuirano. Vlasti regije Valais su otkazale sva okupljanja na otvorenom. Prema sustavu za uzbunjivanje Swissalert, pojedini dijelovi zemlje ostali su bez pitke vode.







Poplave i odroni

Gradić Visp, podno Zermatta, po drugi put u 10 dana je potopljen. Osim snažnih oluja, poplave u Švicarskoj prouzrokovalo je i topljenje snijega i leda. Samo je prošlog vikenda poginulo četvero ljudi, također u olujama.

Nevrijeme je poharalo i dolinu Aosta u sjevernoj Italiji. Sva mjesta koja se nalaze na rijeka i pritokama su poplavljena, uslijed izlijevanja vode iz korita. Jake oborine nastavile su prema jugu, prenosi Dnevnik.hr.

Već se u ponedjeljak u Hrvatskoj očekuju pljuskovi i grmljavina u zapadnim dijelovima unutrašnjosti, dok će glavnina oborina stići u utorak, kada će uz sjeverni vjetar doći i osjetno osvježenje. U ponedjeljak se pljuskovi i grmljavina očekuju na sjeveru zemlje, a u utorak i srijedu osvježenje će stići i u Dalmaciju, popraćeno umjerenom do jakom burom. Od sredine tjedna, vrijeme će biti sunčanije i ponovno toplije.

Hrvatsku u ponedjeljak čeka drastična promjena vremena: Lipanj ispraćamo uz neugodan fenomen

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.