Foto: Guliver

Amerikanci se uspaničili, povukli neočekivani potez u Europi: ‘Ovo nismo vidjeli barem 10 godina’

Autor: M.D.

Nekolicina američkih dužnosnika otkrila je da su tijekom vikenda, njihove vojne snage podigle razinu zaštite na drugu po jakosti u svojim bazama u Njemačkoj. Razlog tomu je mogućnost da bi teroristi mogli napasti vojnike i infrastrukturu, javlja CNN.

Oznaka “Charlie” koristi se u sigurnosnom sustavu kao drugi stupanj zaštite. Pod njome su sad sve američke baze u Njemačkoj, uključujući i zapovjedništvo američkih europskih snaga u Stuttgartu.

“Ta oznaka se primjenjuje kad dođe do incidenta ili se primi obavještajna informacija koja ukazuje da je vjerovatan neki oblik terorističke akcije, odnosno ciljanja na osoblje ili objekte”, navode američke vojne snage.

Foto: US Army/Ilustracija

Pouzdana informacija

Jedan od visokih američkih dužnosnika, koji je inače stacioniran u Europi, tvrdi da se ova razina opasnosti nije koristila barem 10 godina. Dodao je da ovakva uzbuna znači da je vojska primila pouzdanu informaciju. No, glasnogovornik američkih europskih snaga Dan Day odbio je dati službeni komentar.

Najrazornije američko oružje trebalo je uništavati ruske bunkere

Tako još uvijek nije jasno što je izazvalo ovakvu reakciju američke vojske. No, vlasti brojnih europskih zemalja upozorile su na potencijalnu prijetnju terorizma. Naročito se to odnosi na razdoblje održavanja Europskog prvenstva u nogometu, koje se odigrava baš u Njemačkoj, ali i na Olimpijske igre u Parizu koje će uslijediti odmah nakon prvenstva.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.