Foto: Antonio Balic / CROPIX

Amerikanci opet spominju Dodika, kažu da je situacija najgora od rata: ‘Kauboju, jurimo u propast’

Autor: I.G.

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Michael Murphy izjavio je u subotu da je politička situacija u toj zemlji najgora od rata te optužio čelnika Republike Srpske Milorada Dodika da prijetnjama o odcjepljenju ugrožava interese SAD-a u BiH.

“Trenutačno se BiH suočava s možda najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeća. Milorad Dodik posebno je odgovoran za ove probleme”, rekao je Murphy u Sarajevu.

Dodao je kako se u BiH svakodnevno može čuti “zlobna, etnonacionalistička retorika” koja dolazi iz svih naroda i političkih stranaka. Za Dodika je rekao da je njegova retorika “sve podlija, ksenofobična i zadrta” te da secesionističko djelovanje predstavlja izravnu prijetnju Daytonskom mirovnom sporazumu.

“Plan gospodina Dodika za ‘mirno razdruživanje’ Republike Srpske od BiH opasna je fantazija, nezakonita je i predstavlja prijetnju temeljnim interesima SAD u BiH”, istaknuo je američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

‘Jurimo u propast’

Dodik je često meta kritika američke administracije i većine zapadnih zemalja zbog zagovaranja odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Na posljednjem zasjedanju Vijeća za provedbu mira (PIC) koje nadzire rad visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, a čine ga zemlje zapada i Turske, istaknuto je kako Dodikovi eventualni secesionistički potezi neće proći bez reakcije međunarodne administracije u BiH.

Kontroverzni Hrvat kojeg ne vole Hercegovci: Protivio se izgradnji Pelješkog mosta, a to nije sve




Dodik je optužio Murphyja za pogoršanje stanja u zemlji, nazivajući ga ‘kaubojem’ zbog njegova izbora obuće. “Kauboju, gdje god ti budeš držao volan, nezadrživo jurimo u propast”, napisao je X-u Dodik koji zamjera stranim diplomatima da se stalno miješaju u unutarnju politiku u BiH.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.