Foto: Screenshot/YouTube/Kossev

Amerikanac priznao što je napravio zbog Nikole Tesle: ‘Ja sam Srbin u srcu, to me promijenilo’

Autor: M.P.

Među posjetiteljima koji dolaze na Gazimestan našao se i jedan Amerikanac Samuel Mason. Predstavnik je zaklade Tesla Science i prevalio je dug put kako bi osjetio atmosferu i odao poštovanje velikom znanstveniku, Nikoli Tesli. Za sebe kaže da je „Srbin u srcu“.

„Nedavno sam se upustio u pravoslavlje, krstio sam se prošle godine, mnogi se meni sada obraćaju kao Teofanu, sada sam obavio i ovo hodočašće, moglo bi se reći i da bih naučio nešto više o srpskoj kulturi i povijesti, koja će mi poslužiti kao motivacija i koja je inspirirala Nikolu Teslu u njegovom odrastanju i mene da ću, kada budem ponio ove informacije nazad u Ameriku, inspirirati druge. Nadam se u tome da zagovaramo svjetski mir i kolektivnu evoluciju kroz tehnološko napredovanje“, rekao je on, a prenosi KoSSev.

Kaže da sada mnogo uči, naročito ono što se na Gazimestanu ‘prikazuje. “Vidim neke od nevolja i problema s kojima su se Srbi susretali tijekom godina, uključujući i samog Teslu. To me definitivno promijenilo”, kaže Mason. Dodaje da se naročito posebno u tom svijetlu osjeća kada boravi na ključnim mjestima za Srbe, a Gazimestan je jedno od njih.

Milošević održao zloglasni govor na Gazimestanu

Kako piše KoSSev, posjetitelji u velikom broju pristižu u kompleks Gazimestan. Naime, 28. lipnja u Srbiji se slavi Vidovdan i godišnjica Bitke na Kosovu polju.

Povodom 600. obljetnice te bitke, 1989. godine održana je velika manifestacija u blizini Kosova polja, na tzv. Gazimestanu, nekoliko kilometara od Prištine, gdje se okupilo mnoštvo ljudi i gotovo čitav tadašnji jugoslavenski politički vrh. Slobodan Milošević, u to vrijeme predsjednik Predsjedništva SR Srbije, održao je agresivan govor, koji je postao poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije.

Na proslavi je bilo prisutno i gotovo čitavo Predsjedništvo SFRJ, tada na čelu s Janezom Drnovšekom, trenutnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ. Jedini član Predsjedništva koji je bojkotirao okupljanje bio je hrvatski predstavnik Stipe Šuvar.




Amerikanac mahao s tri prsta pa se uhvatio rakije: ‘Srbija do Tokija, divni ljudi’




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.