Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File, Gulliver Image

Američki ‘neprijatelj broj jedan’ na slobodi: Sutkinja mu je uputila značajnu gestu

Autor: B. D.

Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange, izjasnio se krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži na sudu u Saipanu, što je rezultat nagodbe s američkim pravosuđem. Time je okončana dugogodišnja pravna bitka, a Assange je napustio sudnicu kao slobodan čovjek, izvještavaju svjetski mediji. Sutkinja Ramona Manglona odobrila je nagodbu, čime je završena pravna bitka koja je trajala 14 godina.

Prema nagodbi, Assange je dobio zatvorsku kaznu koju je već odslužio, budući da je pet godina proveo u zatvoru u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon izricanja presude, tužiteljstvo je odmah povuklo zahtjev za Assangeovo izručenje, što je bio značajan trenutak jer je Assange godinama pokušavao izbjeći izručenje SAD-u. Sutkinja je izjavila da se američka vlada obavezala da neće pokretati nove kaznene postupke protiv njega.

Priznao je krivnju po jednoj točki optužnice koja ga je teretila za urotu radi pribavljanja i objavljivanja povjerljivih američkih obrambenih dokumenata.

Čeka ga novi život

Sada je slobodan čovjek i može se vratiti u Australiju nakon godina provedenih u egzilu. Assangeova platforma WikiLeaks objavila je tisuće povjerljivih američkih vojnih dokumenata o invazijama na Afganistan i Irak.




Američki neprijatelj broj jedan o budućnosti susjeda: ‘Znam koja je sudbina Srbije’

Washington je tvrdio da je time ugrozio živote američkih agenata te da su njegova djela bila kriminalna. Pobornici Assangea ga, međutim, vide kao heroja koji je progonjen zbog otkrivanja američkih zločina. Britanska policija uhitila ga je 2019. godine u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, gdje je boravio sedam godina.




Assange, koji će sljedeći tjedan napuniti 53 godine, nasmiješio se kada mu je sutkinja čestitala rođendan, izražavajući nadu da će započeti novi život, piše Washington Post.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.