Foto: Kremlin Pool/Guliver/Us Army

Opasno zveckanje nuklearnim oružjem: ‘Ako Putin pobijedi, neće stati na ukrajinskoj granici’

Autor: Dnevno.hr

Britanski premijer Rishi Sunak uputio je jezivo upozorenje, tvrdi da Putin neće stati na poljskoj granici ako Rusija porazi Ukrajinu u ratu, javlja The Sun. Dok Zapad ide prema nuklearnom sukobu, ratni brodovi, smrtonosne rakete i oklopna vozila bit će poslani da odbiju Putina u okviru najvećeg britanskog vojnog paketa pomoći Ukrajini ikada.

Premijer će danas objaviti taj vojni paket zajedno s dodatnih 500 milijuna funti za pomoć Ukrajini. Uključujući municiju, protuzračnu obranu i bespilotne letjelice, ovo povećanje financiranja podići će britansku podršku Kijevu na 3 milijarde funti samo u ovoj financijskoj godini.

Zatim će se Sunak uputiti u Poljsku i Njemačku na hitne sigurnosne razgovore gdje će upozoriti da će Rusija napasti NATO ako je ne zaustavi. Poljska je već dala zeleno svjetlo i spremna je, ako bude potrebno, ‘ugostiti’ nuklearno oružje na svojim granicama.  Kad stigne u Poljsku, britanski premijer planira raspraviti rat u Ukrajini s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a kasnije će se sastati s poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi. Uoči ovog dvodnevnog puta, Sunak je sinoć rekao: ‘Obrana Ukrajine protiv brutalnih ambicija Rusije ključna je za našu sigurnost i za cijelu Europu’.

Ukrajinskim bojištem širi se opasna ovisnost: Zelenski poludio i odmah uveo zabranu

Ukrajincima stižu moćni projektili ‘Storm Shadow’

Glasnogovornik britanske vlade rekao je da je premijer razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim kako bi mu osigurao nepokolebljivu podršku Ujedinjenog Kraljevstva za obranu Ukrajine od ‘brutalnih i ekspanzionističkih ambicija Rusije’. “Predsjednik Zelenski zahvalio je premijeru na stalnoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva, rekavši da će nova vojna pomoć značajno pomoći običnim Ukrajincima koji se bore na prvoj liniji obrane svoje zemlje. Pred posjet Poljskoj i Njemačkoj, premijer je ponovio da je sigurnost Ukrajine ključna za sigurnost cijele Europe. Rekao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti raditi na galvaniziranju međunarodne zajednice kako bi podržalo obranu Ukrajine”, objavio je glasnogovornik britanske vlade.

Paket britanskog ministarstva obrane za jačanje ukrajinske vatrene moći uključuje 60 brodova poput plovila za napade opremljenih oružjem. Poslat će se i više od 1.600 raketa za udar i protuzračnu obranu, kao i vođene rakete dugog dometa Storm Shadow. Na prvu crtu bit će poslano dodatnih 400 vozila, uključujući automobile “Husky”, zajedno s gotovo četiri milijuna dodatnih metaka.




“Oružane snage Ukrajine nastavljaju hrabro borbu, ali trebaju našu podršku,  i trebaju je odmah. Današnji paket pomoći će osigurati da Ukrajina ima ono što joj treba da se bori protiv Rusije. Ujedinjeno Kraljevstvo će uvijek igrati svoju ulogu na čelu europske sigurnosti, braneći naše nacionalne interese i podržavajući naše saveznike u NATO-u.”, izjavio je sinoć britanski premijer.

Foto: Guliver Image/ Mark Thomas/ParsonsMedia

Poljska spremna primiti nuklearno oružje: ‘Rusija sve više militarizira Kalinjingrad’

U međuvremenu, poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da će njegova zemlja preuzeti nuklearno oružje ako ih NATO to zatraži dok traže mjesto za raspoređivanje oružja i odgovor na posljednje jezive Putinove prijetnje. Razlog za brigu je činjenica kako je Rusija počela jačati svoj arsenal u Bjelorusiji i Kalinjingradu.

“Rusija sve više militarizira Kalinjingrad. Nedavno su počeli premještati svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju. Ako naši saveznici odluče rasporediti nuklearno oružje na našem teritoriju kao dio nuklearnog dijeljenja, da ojačaju istočni bok NATO-a, mi smo spremni to učiniti. Već sam nekoliko puta govorio o tome. Moram priznati da kad su me pitali o tome, izjavio sam našu spremnost”, izjavio je Duda u ponedjeljak.




Poljska se nalazi u ključnom položaju jer ova NATO zemlja dijeli granicu s Bjelorusijom i ruskim vojnim igralištem Kalinjingradom. Ukrajina je uvijek bila uvjerena da ima punu podršku Poljske ako ikada bude potrebno zbog njihovog položaja. Duda je također otkrio u razgovoru da su nuklearni razgovori između Poljske i SAD-a već neko vrijeme u tijeku. Rekao je novinama Fakt da će surađivati s SAD-om kako bi upravljali nuklearnim oružjem ako zatreba i zadržali Rusiju od daljnjeg izazivanja kaosa u Europi. Moskva je odgovorila upozoravajući Zapad da ako Poljska nabavi bilo kakvo oružje, poduzet će potrebne mjere kako bi “osigurala svoju sigurnost”.

Poljska je spremna za nuklearno oružje: Rusija već pokazuje zube

Rusija uredno prebacuje nuklearni arsenal u Bjelorusiju

Bjelorusija je uvijek bila prijateljica Kremlja, dopuštajući Putinu da prebacuje svoj arenal kod njih kako bi bio bliže europskim moćnicima. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko  s veseljem je primio nuklearne bojeve glave u svoju zemlju jer su “Sjedinjene Države to radile desetljećima”, rekao je Putin prošle godine.

“Ovdje nema ničeg neobičnog. Prvo, Sjedinjene Države to rade već desetljećima. Već dugo raspoređuju svoje taktičke nuklearne bojeve glave na teritoriju svojih savezničkih zemalja. Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto – bez kršenja naših obveza, naglašavam, bez kršenja naših međunarodnih obveza o neširenju nuklearnog oružja”, izjavio je Putin.

Navodno je Rusija rasporedila 10 zrakoplova u Bjelorusiji koji su sposobni nositi taktičko nuklearno oružje.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.