Još pedeset godina i nema Nema

Autor: M.S.

Što je više ugljičnog dioksida u atmosferi, to će oceani biti kiseliji, što oštećuje sluh riba-klaunova. Studija pokazuje da ribe oštećenog sluha ne reagiraju na grabežljivce, dok one zdrave bježe.

Što će više biti ugljičnog dioksida u atmosferi, to će manje biti riba klaunova, dokazali su znanstvenici, te objavili u studiji. Mjesto između spomenutog uzroka i posljedice popunjava činjenica da će kiselost mora, koju podiže CO2, kod malih narančasto-crno-bijelih ribica uzrokuje gubitak sluha, te će one teško moći naslutiti napad grabežljivaca poput morskih pasa ili barakuda.

Inače, ako niste znali, riba-klaun je vrsta kojoj pripadaju Pixarovi Nemo i njegov otac, u odličnom dugometražnom crtiću ‘U potrazi za Nemom’.

Ribice bi prema istraživanju mogle početi gubiti sluh tek sredinom stoljeća, kad se očekuje da će kiselost oceana doći do razine na kojoj će početi ometati osjetljive slušne organe ‘klaunova’.

– Ono što smo napravili jest to da smo stavili ribe današnjice u vodu budućnosti, a efekti su razorni. Pustili smo ribama zvukove koraljnog grebena i promatrali njihove reakcije. Ribe koje su plivale u ‘suvremenoj’ vodi bježale su od grabežljivca, dok one u uvjetima za 50-100 godine nisu reagirale – rekao je vodeći um iza studije, Dr. Steve Simpson sa Sveučilišta u Bristolu.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.