Žene su evoluirale u plavuše kako bi privukle spiljskog čovjeka

Autor: P.R.

Akademski istražitelji otkrili su kako su žene u sjevernoj Europi krajem ledenog doba evolucijom dobile plavu kosu i oči kako bi se istaknule među brinetama i time pridobile naklonost muškaraca.

Na pitanja preferiraju li muškarci plavuše u odnosu na brinete, odgovor bi mogla dati studija koja svoja objašnjenja temelji na evolucijskim procesima još u doba spiljskog čovjeka.

Naime, kako piše The Independent, znanstvenici su otkrili kako su žene u sjevernoj Europi krajem ledenog doba evolucijom dobile plavu kosu i oči kako bi se istaknule među brinetama i time pridobile naklonost muškaraca. Ta genetička promjena nastala je kao rješenje na nestašicu hrane i muškaraca koja je postupno vodila nadmetanju žena za svoje, u mnogo manjem broju, muške partnere. Do takvog velikog prevrata među spolovima, koji se dogodio prije 10.000 odnosno 11.000 tisuća godina, svi su muškarci i žene imali tamnu kosu i oči.

Svjetlokose žene tako su produkt rijetkog primjera mutacije, a njihova brojka rasla je kako je postajalo sve očitije da im izgled priskrbljuje bolju priliku za potomstvo.

Ipak, dok su plavuše još od početaka imale ‘povlašten’ položaj među ženama, studija provedena na londonskom sveučilištu City University pokazuje kako suvremeni muškarci pozitivnije reagiraju na fotografije brineta i riđokosih nego na plavuše.

Stručnjaci kažu da je odnos muškaraca i žena tijekom vremena evoluirao, a muškarce više privlače pametne žene koje simboliziraju brinete za razliku od fizički atraktivnih plavuša.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.