Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Zaigrao je za Vatrene, pa promijenio reprezentaciju i našao se u centru pozornosti zbog sina

Autor: K.I.

Dosta je primjera nogometaša BiH porijekla koji su tijekom godina mijenjali dres Bosne i Hercegovine i izabrali onaj hrvatske reprezentacije. Posebice se to odnosi na omladinske selekcije, a posljednji zanimljivi primjeri su oni Petra Sučića iz Dinama i Silvija Ilinkovića iz Zrinjskog. Ali obrnuto to nije tako česta pojava.

Osim Nikole Katića zabilježeno je još nekoliko slučajeva u kojima je neki igrač igrao za seniorsku reprezentaciju Hrvatske, a potom se odlučio za BiH. A prvi koji je to napravio bio je bivši dinamovac Sejad Halilović, otac Alena Halilovića.

Danas 55-godišnji Halilović rodom iz Doboja igrao je na poziciji veznjaka, a karijeru je započeo Cibaliji. U redovima tadašnje Croatije iz Dinama igrao je između 1992. i 1995. godine, nakon čega je redom branio boje Valladolida, Hapoel Be’er Sheve, Karabükspora, Altaya, Osijeka, Ironi Rishon LeZiona, Rijeke, Ljubljane i Mure 05.

Foto: Tea Cimas / Cropix arhiva

Prilika pod Ćirom

Za hrvatsku reprezentaciju upisao je Halilović jedan nastup, dok je u dresu Bosne i Hercegovine upisao njih 15. Za Vatrene je zaigrao u prijateljskom dvoboju protiv Izraela u kolovozu 1994. godine, a tada mu je priliku dao legendarni Miroslav Blažević.

Međutim, čim je Bosne i Hercegovina dobila dozvolu da igra kvalifikacije u međunarodnim natjecanjima obukao je dres sa zlatnim ljiljanima. A ono što je interesantno je što je za BiH debitirao baš protiv Hrvatske.

Bilo je to 8. listopada 1996. godine u Bologni u utakmici u kojoj su Vatreni slavili 4:1. U 15 nastupa nije zabio nijedan gol. Posljednju utakmicu za BiH odigrao je u siječnju 2000. godine protiv Katara.

Foto: Vlado Kos / Cropix arhiva

U centru pozornosti zbog sina

Po završetku igračke karijere Halilović je počeo raditi u trenerskoj školi Dinama, a prije 15-ak godina našao se u centru pozornosti u trenucima kada se odlučivalo gdje će zaigrati njegov sin Alen Halilović, tada veliki talent.




“Da nije bilo Igora Štimca, Alen još ne bi odlučio hoće li igrati za Hrvatsku ili Bosnu. Normalno je da igra za zemlju u kojoj se rodio, tako smo mu savjetovali. Ja sam utjecao na Alenovu odluku, a Štimac je održao svoju riječ”, pričao je tada Sejad Halilović.

Alen Halilović danas je 27-godišnjak, bivši igrač Barcelone i Milana koji nikad nije ispunio velika predviđanja koja su se pred njega stavljala, a aktualno je član nizozemske Fortune Sittard. Igrao je Alen Halilović za omladinske pogone hrvatske reprezentacije, a u dresu A selekcije Vatrenih skupio je 10 nastupa. Ipak, nikad nije zaigrao za Vatrene na nekom velikom natjecanju.

Foto: Jakov Prkic / Cropix

Smijenjen u Dugom Selu

A Sejad Halilović je igračku karijeru okončao 2004. godine, u rujnu prošle godine preuzeo je trenersku klupu NK Dugo Selo, kluba koji se natječe u trećem rangu hrvatskog nogometa. Smijenjen je početkom svibnja.




Udarili na njih, a oni postali mafija i dileri: Ovakvi ne trebaju nikome

Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.