Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

(VIDEO) JEDNA OD NAJVEĆIH: Janica slavi rođendan, a svi pamtimo njezinu nezaboravnu utrku!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Na današnji dan 1982. godine rođena je Janica Kostelić, hrvatska alpska skijašica. Kada jedna sportašica osvoji četiri zlatne i dvije srebrne olimpijske medalje, pet zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima i osvoji šest Kristalnih globusa (tri velika za ukupnu pobjedu i tri mala za slalom), nema sumnje kako je riječ o jednoj od najboljih sportašica svijeta svih vremena. No, uspjeh je još veći, gotovo čudesan, ako se uzme u obzir da je sve to ostvarila do 24. godine života! Riječ je, naravno, o našoj velikoj skijašici.

Zajedno s bratom Ivicom i uz oca i trenera Antu, Janica je na skije stala već s tri godine. Kao 16-godišnjakinja nastupila je na svojim prvim olimpijskim igrama (u japanskom Naganu 1998.) i osvojila odlično osmo mjesto u kombinaciji. Već sljedeće godine ostvarila je prvu pobjedu u Svjetskom kupu i počela nas je navikavati na pobjede, unatoč brojnim neugodnim ozljedama koje je pretrpjela.

Janica Kostelić je jedina skijašica u povijesti koja je osvojila četiri zlatne olimpijske medalje, jedina koja je osvojila tri zlata na istim igrama i jedna od samo dvije skijašice u povijesti koja je u istoj sezoni pobijedila u svih pet disciplina (druga je Austrijanka Petra Kronberger).

Rekorderka je i u broju uzastopnih pobjeda u slalomu, bila je nesavladiva na osam natjecanja za redom. Za svoje brojne uspjehe Janica Kostelić 2006. godine primila je i najveće moguće sportsko priznanje – proglašena je najboljom sportašicom svijeta!

Nažalost, zbog brojnih ozljeda, upravo po završetku sezone 2006. godine Janica je odlučila napraviti pauzu od skijanja, a godinu kasnije odlučila je kako se više neće vraćati aktivnom bavljenju sportom.

Dok se prisjećamo svih sjajnih uspjeha naše velike sportašice, među njima je i jedna posebna utrka upravo na današnji dan, prije sada već 15 godina na zagrebačkom Sljemenu, kada je na svoj 24. rođendan junački stigla do cilja nakon što je rano na domaćem slalomu ostala bez štapa i rukavice, s posebnom pričom koje se danas u svojem videu prisjetio HRT.

Sretan rođendan, Janice!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.