Foto: Damir Krajac / CROPIX

Velike brige za Dalića, ovo je ‘pitanje svih pitanja’: Za jednog Vatrenog šanse jako rastu

Autor: Andrija Kačić Karlin

Ako smo raščlanili sve opcije koje izborniku Zlatku Daliću preostaju na Euru kako bi pokrpao eventualno odsutnost Perišića, ili njegovu još uvijek nespremnost, a riječ je o lijevoj strani napada, to ne znači da je na desnoj sve idealno. Ali, kud i kamo je bolje.

Naime, Hrvatska igra praktički bez klasičnih krila, a na desnoj strani izbor je zaista širok, netko bi rekao i moćan. No, realno, ne valja ni kada je izbor sužen, ali ni kada je prevelik. Da bi pogledali tko će ordinirati na desnoj strani prvo moramo vidjeti tko će biti na mjestu klasičnog napadača. Zašto je to tako bitno?

Zato jer naš najefikasniji napadač, ubojiti strijelac i čovjek čija je borbenost enormna, a riječ je, pogađate, o Andreju Kramariću, zna igrati i kao prava prava „špica”, ali i kao desnokrilni napadač. Na prošloj svjetskoj smotri doslovce je pola utakmica odigrao na desnoj strani, a pola kao centralni napadač. I na svakoj poziciji je bio uvijek jako dobar.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Kramarić ide desno

Kako u ovome trenutku imamo dva napadača baš u dobroj formi, Antu Budimira i Brunu Petkovića, s postavljanjem jednog od njih nesumnjivo će na desnoj strani biti Kramarić. Ovo je jasno i jednostavno do bola.

Eh sad, što ako se Dalić odluči postaviti Kramarića kao centralnu figuru napada. Tko će onda na desnu stranu, a za to mjesto nisu prilagođeni, naravno, ni Budimir ni Petković. S time da odavno znamo koliko je Kramarić svestran igrač.

Nakon zadnjih akcija u Egiptu i sada protiv Sjeverne Makedonije dobrim partijama nameće se Lovro Majer. U našoj „trio fantasticus” veznoj liniji (Brozović, Kovači, Modrić) za Majera mjesta nema. Ali se on isto svestranošću nametnuo kao desno krilo „vatrenih”. Ulogu desnog napadača često je znao odigrati i Nikola Vlašić. No, pitanje je koliko će biti spreman zbog oporavka od ozljede. Njegove se partije temelje na fizičkoj snazi i probojnosti. On je opcija, ali pod upitnikom.

Šukerov partner strastveni je pokeraš, obojica su našla perpektivu u zajedničkom hobiju




Puno opcija

Izbor tu ne prestaje. Kada Kramarić bude klasični centarfor na desnu stranu može i Mario Pašalić, baš kao i na lijevu po potrebi. U Atalanti to zna dobro odigrati. Njegov prezimenjak, Marco, iz Rijeke je, pak, klasično desno krilo. I tu može dati jako puno. Nije ga bezveze Dalić forsirao u zadnjim akcijama.

Neki drže da bi i Martin Baturina mogao biti prikladno rješenje, opet je riječ o svestranom igraču koji se lako prilagođava na promjene. I još nije gotova priča. Nekad je tu poziciju znao fino istrpiti Marko Pjaca, makar nam je on ponajprije rješenje za lijevu stranu.




Ima i onih koji se sjećaju Luke Ivanušeca kao desnog krila, no to je bilo davno, a i on je u Dalićevim varijantama pripreman za druga mjesta, baš slično kao Pjaca. Da nam odmijeni Perišića ako neće moći. Eto, cijela sila igrača spremna je za desni bok. Jasno, desni bok mora odrađivati i defanzivne zadatke pa će se Dalić u svojim odlukama baviti malo strožim filterima nego što smo mi to u ovoj priči pokušali raščlaniti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.