Guliver image

Utakmica koja je postala veća od sporta: Ratni sukob inspirirao je ‘prevaranta’ i genijalca

Autor: Ivan Lukač

Postoje utakmice koje se pričaju generacijama i pamte se zbog svoje važnosti, ali i boli jedne nacije. Brazilci nikada neće zaboraviti poraz u finalu Svjetskog prvenstva 1950. na svojoj Maracani od Urugvaja. Hrvatskoj i dalje suze idu kada se sjete Turske, a Talijanima od Brazila i promašaja Baggia 1994.

Ima i Engleska svoju najveću bol, a ona se dogodila 22. lipnja 1986., a nanio im je Diego Armando Maradona. Utakmica koja se igrala na Svjetskom prvenstvu u Meksiku postala je veća od sporta iako je i sam uvod u nju bio i više nego “nabrijan”.

Nogomet je uvijek bio dio nacionalnog identiteta obje zemlje i samim time utakmica je važna sama po sebi. Ipak, ovom četvrtfinalu dodatnu važnost dao je ratni sukob dvije države četiri godine ranije. U njemu su Argentinci invazijom pokušali vratiti Falklandsko otočje koje je bili zanemareno od strane britanske vlasti pod čijim su upravom bili.

 




Maradona za povijest

Uskoro su obje zemlje počele koristiti oružje i sve se pretvorilo u rat koji je trajao četiri mjeseca i pripao Velikoj Britaniji. Pobjeda u ratu Britancima je dala veliko samopouzdanje na geopolitičkoj sceni. Dalo im je dosta samopouzdanja i u toj povijesnoj utakmici četiri godine kasnije.

Međutim, Argentincima je taj poraz u ratu i ponašanje Britanca dao najveći mogući motiv i priliku da se osvete. Pogotovo je to shvatio veliki Maradona koji je zabio možda i dva najpoznatija gola u povijesti nogometa.

Pokazao je svoje lice genijalca, ali i prevaranta tj. onog vragolana koji je bio tijekom cijele svoje karijere. Prvo je u 51. minuti zabio gol rukom i burno je proslavio ispred bijesnih Engleza. Na tu famoznu “Božju ruku” dodao je čuveni gol tri minute kasnije. Uzeo je loptu na svojoj polovici i napravio slalom kroz obranu Engleske i tako osvetio Falklandsko otočje te zauvijek ušao u povijesne knjige.




“Ovo vam je Božja pravda za Falklandski rat, za patnju nanesenu Argentincima” poručio je “Mali zeleni” nakon utakmice koju Englezi nikada nisu prežalili

Poznati su počeli stizati na Jadran: Pep Guradiola u Dubrovniku se fotografirao s navijačima

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.