Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Ustao protiv Mamića i ‘uznemirio’ Hrvatsku: Zdravko mu je ‘sjeo’ na plaću, nije ga puštao

Autor: GIŠ

Za Vatrene od samog njihovog osnutka nastupaju igrači koji nisu rođeni u Lijepoj našoj, ali su na razne načine, ponajprije putem rodbinskih veza, povezani s Hrvatskom, no jedan je igrač došao iz dalekog Brazila kao golobradi mladić i ostavio je neizbrisiv trag u našem nogometu. U feljtonu posvećenom Euru, podsjećamo se svih junaka Vatrenih…

Naravno riječ je o Eduardu da Silvi, koji je bo na pragu svjetske karijere u Arsenalu, kada ga je engleski branič Martin Taylor krvničkim startom skoro zauvijek izbacio iz nogometa.

Do tog trenutka Dudu je napokon dokazao Wengeru zašto ga je doveo na Otok, postao je prvi izbor u napadu svoje naturalizirane zemlje i reprezentacije hrvatske i svi smo čekali veliku eksploziju talenta, koja ja naprasno prekinuta.

Foto : Jakov Prkic / Cropix

Hrvatska u srcu

Eduardo je u Hrvatsku stigao s 16 godina kao velika nada i u svojih osam godina u Dinamu izrastao je u vrsnog napadača, koji je zauvijek osvojio srca zagrebačkih kibica s Maksimira, a za Vatrene je zabio 29 golova.

U Dinamo ga je doveo Zdravko Mamić i Eduardo je uvijek bio perjanica njegovog ranog rada u klubu, no dvojac se na kraju nije rastao u dobrim odnosima, jer je Dudu osporavao ugovor između njega i njegovog mecene.

Eduardo se usprotivio ugovoru po kojem je sve trebao s Mamićem dijeliti pola – pola, od transfera, marketinških primanja, plaće, premija, što je nakon odlaska u Arsenal dovelo do pucanja odnosa između njih dvojice.




Život nakon nogometa

Iako je pokušao revitalizirati karijeru, njegov nogomet jednostavno nije bio jednak onom prije strašne ozljede, a nakon mukotrpnih pravnih bitaka protiv Mamića, na kraju karijere odlučio se s obitelji vratiti u rodni Brazil.

Dudu nikad nije ostao daleko od Hrvatske, ipak i supruga mu je Hrvatica, a njegov sin isto tako kreće njegovim stopama pa se može dogoditi i da završi u Dinamu,  na prošlom SP-u sve je oduševio kada je izjavio da navija a Vatrene u ogledu protiv Carioca.

U Brazilu se Eduardo bavi menadžerskim poslom, a postao je i počasni konzul Hrvatske u Sao Paulu, tako da život na relaciji između njegove dvije domovine jako odgovara da Silvi.

Poznata tenisačica prošla dramu, nasilnice su napadale, a novu snagu našla u samostanu

 

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.