Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

U Mandžukiću neki vide Dalićevog nasljednika: Bivši Vatreni ima jedan ključni problem

Autor: GIŠ

Mnogi veliki igrači obilježili su hrvatski nogomet i njegovu reprezentaciju od osnutka neovisne nam države, od nezaboravnih vratara poput Ladića, Pletikose, Subašića, cijele niska braniča, od Bilića, Jerkana, Kovača, Lovrena pa do Gvardiola, o sredini i Bobanu, Prosu, Rakitiću, Modriću, Brozu možemo pisati samo hvalospjeve, a od napadača jedan od nezaboravnih, uz Šukera, Klasnića, Olića je Mario Mandžukić, koji na današnji dan slavi 38 godina.

Priča malog Maria slična je mnogima koji su rođeni pred kraj bivše nam Jugoslavije, kada je od pakla rata i velikosrpske agresije, tata Mato Mandžukić i sam nogometaš iz Odžaka u susjednoj BiH izbjegao u Njemačku iz Slavonskog Broda gdje se nastanio i zasnovao obitelj par godina prije rata. Obitelj je našla privremeni smještaj u gradiću blizu Stuttgarta, gdje je budući reprezentativac Hrvatske napravo prve nogometne korake, u klubu u kojem je igrao njegov otac.

Po završetku rata obitelj Mandžukić vraća se u Slavonski Brod, gdje Mario nastavlja započetu nogometnu karijeru u Marsoniji, u kojoj je trenirao u mlađim uzrastima, a u jedinoj seniorskoj sezoni za klub je zabio 14 golova i privukao interes većih klubova. Mandžuićev nogomet je oduvijek isti, puno borbe trke i presinga, što ne krasi baš svakog napadača, a kad dodamo 190 centimetara i odličnu igru glavom, dobili smo pravog ‘killera’.




Uzlet karijere

Ćiro Blažević prepoznao je talent mladog napadača i Mario se uputio i nekada veliki Zagreb, gdje je pod vodstvom trenera svih trenera odlično napredovao i došao je poziv Dinama. Uvijek kada se piše o Mandžukiću i Blaževiću sjetimo se Ćirine izjave, kada je Maria nazvao ‘đilkošem’, što bi u najblažem prijevodu bilo mangup, no istina je kako je Mandžo uvijek bio svoj i sportski prgav, no pobjednici su većinom takvi.

Čisto kao crticu iz njegovog karaktera dovoljno je spomenuti nesporazum s Lukom Modrićem, kada je njihov odnos zahladio na tri godine, zbog jedne reakcije Mandžukića prema Luki. Kada je Modrić nakon tri godine ne pričanja s Mariom napokon odlučio riješiti situaciju Mandžukić mu je odgovorio: “Nisam se durio na tebe. Ja sam mislio da se ti duriš na mene.”




U Dinamu Mandžukić je stekao nogometno ime, zabijao je Ajaxu u Amsterdamu, bio je najbolji igrač i strijelac HNL-a, osvajao je naslove, a stigao je i poziv seniorske reprezentacije hrvatske, s kojom će Mario ispisati jednu od najljepših priča u Rusiji. Nakon tri godine u Dinamu Mandžukić je bio spreman za novi korak u karijeri, a nekako je logičan odabir bio Njemačka, gdje se na početku skrasio u Wolfsburgu.

Super Mario

U dvije godine igranja za njemački klub, Mandžukić je postigao 20 pogodaka i pokazao se kao jedan od najboljih igrača glavom u Bundesligi, a uz odlične nastupe za Vatrene na Euru, stigao je poziv Bavarskog giganta Bayerna. U Munchenu Mario je postao jedan od najbitnijih igrača, iako ga iz nekog razloga baš nisu pretjerano cijelnili u klubu, a svoju vrjednost potvrdio je prvim golom za Bayern u finalu Lige prvaka protiv Borussije Dortmund, s kojim je postao prvi Hrvat koji je zabio u finalu prestižnog UEFA-inog natjecanja.

Nakon dvije godine Bayerna, u kojima je osvojio dva naslova Bundeslige, dva njemačka Kupa, Ligu prvaka, Njemački Superkup, UEFA Superkup i FIFA Svjestko prvenstvo, Mario odlazi u Atlletico Madrid, gdje se zadržao samo godinu dana, ali je osvojio Superkup Španjolske protiv Real Madrida, a Mandžukić je zabio prvi pogodak za njegov klub.

Prelazak u Juventus za Maria pokazao se kao sjajan potez u karijeri, Mandžukić je u Juventusu neprikosnovena legenda, tribine i dalje uzvikuju njegovo ime, a kako i ne bi, kad su s Super Mariom osvojili četiri uzastopna prvenstva, tri Kupa i jedan Superkup, no Stara dama nije imala velikog uspjeha u Europi. Dolaskom Sarrija u Juve Mandžukić je ispao iz planova te nakon kratke epizode u Katru prelazi u Milan, gdje su ga sputavale ozljede te je nakon što mu crveni-crni nisu produljili ugovor završava karijeru.

Srce Vatreno

Za Hrvatsku Mandžukić je nastupao od U-19 reprezentacije, a prvi pogodak zabio je protiv Engleske u kvalifikacijama za SP 2010. godine, kojima je zapaprio osam godina kasnije u Rusiji. Za najdraži dres Mandžukić je uvijek davao čitavog sebe, bio ga je pun teren,a nagrada njemu i cijeloj jednoj sjajnoj generaciji došla je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kada smo došli do srebra.

Nakon što se oprostio od profesionalnog igranja nogometa Mario Mandžukić prihvatio je poziv Zlata Dalića i postao je jedan od pomoćnih trenera među Vatrenima, koji je dao svoj obol srebru iz finala Lige nacija i bronce sa Svjetskog prvenstva u Katru. Ovako sagledavši Mario Mandžukić ima sve predispozicije kao legitimni nasljednik Zlatka Dalića na klupi Vatrenih, a mi mu želimo sretan rođendan i što bolji plasman na Euru u Njemačkoj.

A kao Dalićev potencijalni nasljednik, trebao bi samo malo više poraditi na komunikaciji, možda upravo da uzme koji savjet od Zlatka, golove je maestralno zabijao, ali s novinarima nikad baš nije najbolje znao…

Zaključao je vrata Jugoslavije: Poslije je i u drugoj karijeri bio nenadmašan

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.