Trofejni trener odlikovan u Zagrebu, s ponosom priča o svojoj Hrvatskoj

Autor: Ivor Krapac

Po dolasku u Hrvatsku, gdje će idućeg tjedna biti sudionik Sunset Sports Media Festivala u Zadru, slavni trener američkog nogometa Bill Belichick je u Zagrebu primio odlikovanje na primanju kod hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Belichick je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, zbog posebnih zasluga dok s ponosom ističe svoje hrvatske korijene.

Slavni američki trener često je pričao o svojem hrvatskom podrijetlu, a po dolasku u Zagreb, odlikovanje je zaslužio za osobite zasluge u promicanju ugleda i interesa Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom višegodišnje iznimne sportske karijere, kako je objavio Ured Predsjednika RH.

U velikoj trenerskoj karijeri, Belichick je najveći trag ostavio vodeći New England Patriotse, s kojima je proslavio šest naslova prvaka u NFL-u. S Hrvatskom je čvrsto vezan zbog svojih obiteljskih korijena iz Draganića nedaleko od Karlovca. Djed i baka bili su Hrvati. Ivan Biličić i Marija Barković su u SAD emigrirali 1897. godine, a nakon što je obitelj pronašla novi dom, slavni trener danas nosi amerikanizirano prezime svojeg djeda, Belichick.

Ozljeda ga brinula prije Eura, a onda je Vatreni doživio novi udarac: ‘Klub je donio krive odluke’

Završio veliku trenersku epizodu

Na kraju prošle sezone u NFL-u, u najjačoj svjetskoj ligi američkog nogometa, Belichick je završio svoj trenerski put u momčadi New England Patriotsa u kojoj je bio od 2000. godine. Sa šest osvojenih naslova prvaka s Patriotsima, postao je najtrofejniji trener u eri Super Bowla, velike završne utakmice američkog nogometa, a sa 72 godine ‘na leđima’, novu trenersku postaju još nema.

S obzirom na to da su svi klubovi već pronašli svoje trenere ili ih imaju otprije, Belichicka u NFL-u čeka pauza, a još uvijek nije poznato hoće li nastaviti veliku karijeru. Dok traje razdoblje mirovanja, slobodno ljeto iskoristio je i za posjet Hrvatskoj, za početak, s odlikovanjem koje je primio u Zagrebu.




Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je donio i odluku o imenovanju Tomislava Paškvalina povjerenikom za
sport. Nova je to epizoda u karijeri slavnog nekadašnjeg vaterpolskog reprezentativca, koji je u bogatoj karijeri slavio i dva olimpijska zlatna odličja 1984. u Los Angelesu i 1988. u Seoulu.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.