Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Trebao je biti stup Vatrenih, pobrao kritike, a u jednoj kategoriji ipak je glavni

Autor: Ivor Krapac

Sezona puna izazova je iza Josipa Šutala s obzirom na to da je bilo puno teških dana u momčadi Ajaxa, a takav je za Šutala za sada i Euro s obzirom na kritike koje je dobio zbog svoje uloge u nekoliko primljenih hrvatskih golova. Kako je prije nekoliko dana pričao Zlatko Dalić, Hrvatska je do sada na Euru primila previše, a iako Dalić nije nikog izdvajao, 24-godišnji stoper ne može pobjeći od odgovornosti što je stanje takvo.

Šutalo je trebao biti stup Vatrenih u posljednjem redu, na to je sve naviknuo dok se probijao u reprezentaciji, a u sadašnjoj situaciji u kojoj Hrvatska ima pet primljenih golova sveukupno nakon utakmica protiv Španjolske i Albanije, za 24-godišnjeg stopera utjehu barem donekle pruža što je po broju presječenih dodavanja protivnika glavni na ovom Euru, ispred svih drugih iz hrvatskih redova i iz ostalih reprezentacija.

Do sada, Šutalo je u dvije utakmice Vatrenih imao 10 presječenih dodavanja protivničkih igrača. Na drugom mjestu na Euru je za sada Albanac Mario Mitaj, koji ima sedam presječenih dodavanja, a na trećem mjestu su izjednačeni Turčin Samet Akaydin i Slovenac Jaka Bijol, s po šest presječenih dodavanja protivničkih igrača.




Dalićevo povjerenje traje

U slučaju Šutala, bez obzira na primljene golove kod kojih je bilo i njegove negativne uloge, traje povjerenje koje u njega ima Zlatko Dalić. Do sada je odigrao sve minute na Euru, a očekuje se da će biti u akciji i sutra navečer protiv Italije, s početkom u 21 sat u Leipzigu, kada Hrvatska ide po pobjedu u svojoj borbi za prolazak u osminu finala.

Ostaje da vidimo tko će biti Šutalov partner na stoperskom mjestu protiv Talijana. Podsjetimo, u prvom kolu u porazu od Španjolaca to je bio Marin Pongračić, a u remiju protiv Albanaca je Dalić na stopersku poziciju vratio Joška Gvardiola.

U hrvatskim redovima na stoperskim pozicijama se prije Talijana dogodio i problem zbog udarca u gležanj koji je pretrpio Domagoj Vida, zbog čega je jučer bio ‘izvan stroja’ na treningu. Još nije poznato hoće li Vida biti u konkurenciji za nastup u Leipzigu.




Kontroverzni Talijan prozvao Modrića i Kovačića: ‘Vidim ih očajne i odmah na jedno pomislim’

Kritike nezaobilazne

Šutalo je statistički na vrhu po broju presječenih dodavanja protivnika, no dojam je slabiji nego što govori ta statistička kategorija. Analizirajući što radi hrvatska obrana, o tome je nakon utakmice protiv Albanije pričao Josip Čop, nekadašnji slavni obrambeni igrač Zagreba, Dinama, Hajduka, Sturma, a kasnije jedan od najvažnijih ljudi hrvatskog sporta, na dužnostima glavnog tajnika i Hrvatsko nogometnog saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora.

“Taj primljeni gol u sudačkoj nadoknadi zoran je primjer, ali i onaj prvi albanski pogodak djelo je posvemašnje nebrige. Čovjek sam samcat ubaci loptu, drugi čovjek sam samcat tuče glavom. Gledao sam i nisam vjerovao. Drugi primljeni gol je još nevjerojatniji, pa tip pobjegne svima iza leđa a baš ga nitko, hej nitko, ne prati”, pričao je Čop.

“Sam ubaci, Šutalo nespretno reagira, a lopta dolazi do usamljenog čovjeka negdje kod jedanaesterca, a naša trojica po dva metra od njega. Stigne se namjestiti i dati gol. Neozbiljno. Protiv Španjolske smo isto svjedočili lošim reakcijama. Tako da je to osnova sveukupnog lošeg dojma”, dodao je Čop o hrvatskim problemima, koje ne pokrivaju niti presječena dodavanja Josipa Šutala s obzirom na to da su Vatreni u prve dvije utakmice primili pet golova.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.