Foto: Matija Djanjesic / CROPIX/Ilustracija

Tragedija je zaustavila veliku nadu jugoslavenskog nogometa na pragu slave

Autor: GIŠ

Nogometna povijest bivše nam države pisala je neke lijepe, ali nažalost i neke tragične priče, pa je tako na današnji dan 29. travnja 1968. godine, život izgubila jedna od najvećih mladih nada tadašnje Jugoslavije.

Stevan Nešticki se tog nesretnog 29. travnja vraćao s utakmice mlade reprezentacije Jugoslavije protiv Čehoslovačke, koja je igrana u njegovom Novom Sadu, kada je u svojem Peugeotu 204 izgubio život u strašnom sudaru.

Mladi nogometaš je u trenutku nesreće imao samo 24. godine, a nekoliko sati prije smrti predvodio je mladu reprezentaciju Jugoslavije kao kapetan, u pobjedi protiv još jedne nestale države Čehoslovačke od 2:0.




Dio velike generacije

Nešticki je rođen na Novu godinu, 1. januara 1944. godine u Kisaču, a nogomet je počeo igrati u Tovariševu, da bi potom otišao u Novi Sad, gdje je prvo igrao je za Slaviju, ali su ga ljudi iz Vojvodine brzo primijetili i doveli u njihove redove.

Tadašnji trener Vojvodine Radomir Krstić ga je gurao kroz kategorije, a zatim je sa braćom Milić, Veljkovićem, Pušibrkom i Aleksićem polako išao prema prvom timu, u kojem je postao jedan od najbitnijih kotačića šampionske generacije.




Odigrao je preko 105 mečeva za prvi tim, osvojio je prvo prvenstvo s Vojvodinom u sezoni 1965/66. godine, a Nešticki je bio stup obrane momčadi koja je donijela povijesni naslov u Novi Sad, pod vodstvom tadašnjeg direktora Vujadina Boškova i trenera Branka Stankovića, a Nešticki je imao tada samo 21. godinu.

Nezaboravni mečevi

Sljedeće sezone bio je još bitniji i standardniji u timu Vojvodine, vodio je obranu u duelima s Admirom iz Beča, Atletico Madridom i Celticom u Kupu Europskih prvaka. Protiv Admire Vojvodina u dvomeču nije primila gol, protiv Atletica je primila tri, a protiv Celtica, koji je postao prvak Europe te sezone, samo dva, dok se Vojvodina plasirala u četvrtfinale.

Stevan Nešticki je u trenutku pogibije bio kapetan mlade reprezentacije Jugoslavije, igrao je za B reprezentaciju, a jedni nastup za A vrstu zbio se u Hamburgu 1967. godine protiv tadašnje Zapadne Njemačke.

Jugoslavija je od tadašnjeg viceprvaka svijeta izgubila s 3:1, ali je Nešticki bio jedan od najboljih igrača susreta i uspio je zaustaviti zaustavi najboljeg igrača u povijesti HSV-a Uwea Seelera.

Prozvali su ga najvećim ‘papučarom’: Zbog žene nije osvojio naslov, a sve je priznao nakon rastave

Nažalost svi snovi mladog nogometaša, završili su u Peugeotu 204 na kobni današnji dan 1968. godine na cesti u Novom Sadu, a u njegovu čast igra se memorijalni turnir Stevan Nešticki već preko 40. godina.

 

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.