AP Photo/Thanassis Stavrakis/Guliver Image

Testirat će snagu Vatrenih, a znaju biti baš žestoki: Dalić zna koliko mogu biti opasni

Autor: GIŠ

Zlatko Dalić i stožer hrvatske nogometne reprezentacije za prvog protivnika u pripremnom period pred Europsko prvenstvo u Njemačkoj odabrao je reprezentaciju Sjeverne Makedonije, jednu od država koja je nastala raspadom bivše Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a čiji su igrači kroz desetljeća ostavili dubok trag u nogometu na ovim prostorima.

“Sjeverna Makedonija je odličan protivnik za nas u toj prvoj fazi priprema za Euro. Radi se o reprezentaciji koja je ove jeseni kod kuće remizirala s Italijom i Engleskom, što pokazuje da nas čeka pravi ispit kroz koji ćemo saznati gdje se u tom trenutku nalazimo i na čemu još trebamo raditi uoči odlaska u Njemačku. S obzirom na pripreme u Rijeci, željeli smo igrati na Rujevici kako bismo izbjegli dodatno putovanje pa ovaj dogovor ispunjava sve što smo željeli od te prve lipanjske utakmice”, rekao je Zlatko Dalić o odabiru prvog protivnika na pripremim utakmicama.

Nogometaši Sjeverne Makedonije poznati su oduvijek po svojoj borbenosti, to najbolje znaju navijači Dinama, u čijem dresu Arijan Ademi i Stefan Ristovski svaki put ostavljaju srce na terenu. Baš iz tog razloga Dalić je odabrao Makedonce, koji će na rasprodanoj Rujevici sigurno pokušati pobijediti Vatrene, jer svi žele skalp jedne od najboljih svjetskih reprezentacija.




Ispisali povijest

Mnogi nogometaši Sjeverne Makedonije obilježili su povijest regionalnog nogometa pa tko se neće sjetiti jednog Goce Sedloskog, prije Vasila Ringova i Spasovskog, ili današnjih vedeta Dinama Ariajna Ademija i Stefana Ristovskog, a tu su još i nezaboravni Drako Pančev pa Goran Pandev i mnogi drugi koji su harali klupskim scenama diljem Europe. No reprezentacija Sjeverne Makedonije nije napravila nešto veliko i značajno na međunarodnoj sceni, plasirali su se tek na jedno međunarodno natjecanje od osnutka njihove reprezentacije 1993. godine.

Najveći reprezentativni uspjeh S. Makedonije došao je plasmanom na Europsko prvenstvo 2020. godine, kada su do play-offa baraža za odlazak na EP Makedonci stigli kroz grupu D Lige nacija u kojoj su bili bolji od Armenije, Gibraltara i Lihtenštajna, da bi potom slavili protiv reprezentacije Kosova u polufinalu play-offa i na kraju pobijedili Gruziju i izborili nastup na kontinentalnoj smotri.




Prvi gol za Makedonce na nekom međunarodnom natjecanju zabio je Goran Pandev, koji ih je i odveo na Euro golom protiv Gruzije, a golom protiv Austrije postao je drugi najstariji strijelac Europskih prvenstava, prvo mjesto i dalje drži naš Kaštelanin Ivica Vastić. Makedonci nisu uspjeli osvojiti niti bod u grupi s Nizozemskom, Ukrajinom i Austrijom te su s tri poraza otišli kući u Skoplje.

Povijesna pobjeda 

No da se s nogometašima Sjeverne Makedonije nije baš za šaliti na svojoj koži osjetili su i četverostruki svjetski prvaci Nijemci, koji su na domaćem terenu u Duisburgu, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Katru izgubili s 2:1 i tako priuštili najveću pobjedu Makedoncima na međunarodnoj sceni.

Nije da Njemačka nije dominirala na toj utakmici, ali još su tada za reprezentaciju Sjeverne Makedonije igrali Goran Pandev i Arijan Ademi, koji su imali svoje prste u oba gola makedonske reprezentacije. Prvo je Pandev doveo Makedoniju u vodstvo solo akcijom, da bi izjednačio Gundogan, ali je Ademi u 85. minuti proigrao Eljifa Elmasa, koji je zabio za najveću senzaciju makedonskog nogometa.

Ali Sjeverna Makedonija nije se uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u Kartru, niti na ovogodišnju europsku smotru u Njemačkoj, ali odlučni su pokušati izboriti svoj prvi nastup na SP u Americi. Prvi test za predstojeće kvalifikacije reprezentaciji Makedonije je pripremna utakmica na Rujevici protiv Hrvatske 3. lipnja, na kojoj će izbornici Blagoje Milevski i Zlatko Dalić vidjeti u kavom su im stanju igrači pred važne izazove pred njima.

Najveći pehist hrvatskog nogometa: Kruna Mamićevih milijuna na prekretnici

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.