Foto: Damir Krajac / CROPIX/Torcida, ilustracija

Tajni adut Hrvatske: Ključna karika Vatrenih, a pamti se i debi koji neće zaboraviti

Autor: Andrija Kačić Karlin

On je mnogim sportašima pomogao da osvoje ne samo olimpijske medalje, nego i one s europskih i svjetskih smotri. Proslavljeni je kondicijski trener i sportaši ga doslovce obožavaju. Luka Radman rođen je u Sinju, 12 prosinca 1957. godine. Poznat je diljem svijeta, a rezultati njegovih sportaša najbolje govore o njegovoj stručnosti…

Profesor Radman je nakon završetka Kineziološkog fakulteta najprije počeo raditi u splitskom Hajduku. Prvi su mu vrata Hajduka otvorili treneri Stanko Poklepović i Sergije Krešić. Radio je s prvom momčadi sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća u doba Poklepovića, a pomagao je i Sergiju Krešiću njegovim mlađim uzrastima kada je Hajduk postao juniorski prvak Jugoslavije 1985. godine.

U taj generaciji igrali su Ante Miše, Igor Štimac, Slaven Bilić i drugi. Korijeni poznavanja nogometa su duboki, stoga nije ni čudno da je upravo Radman bio kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije kada su Vatreni 1998. godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojili brončanu medalju.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Pamti se u Hajduku

Poslije je ponovno bio kondicijski trener u Hajduku 2002. godine, Ipak. Luka Radman se proslavio ne samo u nogometu, nego i u košarci. S košarkašima Jugoplastike je bio prvak Europe u Munchenu u sezoni 1988./89. Bio je kondicijski trener hrvatske košarkaške reprezentacije na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992., prvim ljetnim igrama pod hrvatskom zastavom.

Naš izbornik je bio Petar Skansi, pomoćni trener Aleksandar Petrović, a hrvatski košarkaši predvođeni neponovljivim Draženom Petrovićem u finalu su poraženo od Dream teama i osvojili su srebrnu medalju. Kako kaže Luka bili su to posebni trenuci. U jednom trenutku Hrvatska je čak i povela, ali jasno je bilo da su Amerikanci vladari svjetske košarke.

Ponosan je Luka Radman i što je bio kondicijski trener hrvatske vaterpolske reprezentacije na Europskom prvenstvu u Firenzi 1999. godine kada je osvojena srebrna medalja.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Radio u nizu klubova

Bio je kondicijski trener i Rukometnog kluba Brodomerkur iz Splita i rukometne reprezentacije na Olimpijskom igrama u Pekingu 2008. godine kada je osvojeno četvrto mjesto.




Od 1996. bio je višegodišnji trener u Malonogometnom klubu Brodosplit inženjering kada je klub kretao prema vrhu malog nogometa u Hrvatskoj. Potrebno je istaknuti da je Luka Radman kao sportaš natjecatelj bio jedan od najboljih hrvatskih dizača utega (srebro s Balkanskog prvenstva i Mediteranskih igara), a kao profesionalni trener radio je u Klubu dizača utega Split tri godine. Napustio ga je 1987. kada je otvorio fitness studio.

U njegov Radman GYM pohodili su mnogi sportaši, od Tonija Kukoča i Žana Tabaka do Zvonimira Bobana i Alena Bokšića, rukometaši Ivano Balić, Petar Metličić …Igoru Štimcu je privatno odlazio u pomoć u Derby County, a i Bokšiću u Lazio, Toniju Kukoču u Chichago.

Problem Srbije nije samo u Piksiju, ključnu stvar prave se da ne vide




Ništa ne prepušta slučaju

Luka Radman magistrirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu 2004. godine te surađuje s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu i Splitu kao vanjski suradnik u izbornom programu iz OKT-a (osnovne kineziološke transformacije). Obnaša i dužnost potpredsjednika Udruge kondicijskih trenera Hrvatske.

On je kondicijski trener koji ništa ne prepušta slučaju. Po preuzimanju jedne sportske momčadi Luka najprije obavi testiranje i provede prve temeljite tjelesne pripreme da se uvjeri u kakvom je stanju koji sportaš i ima li prostora za napredak.

Njegovo je geslo da je samo potpuno tjelesno spreman sportaš u stanju pružiti maksimum, ma u kojemu sportu bio. Ističe da može biti ne zna kakav talenat i imati Bogom dane predispozicije, ali ako nisi tjelesno dobro pripremljen, sve je zaludu. Kako je Luka Radman tjelesno pripremio košarkaše u Barceloni i nogometaše u Francuskoj dovoljno govori o njegovoj stručnosti i poslu koji na opće zadovoljstvo obavlja.

Bio je kondicijski trener kada su osvajane prve olimpijske medalje pod hrvatskom zastavom, a zasluge za olimpijske medalje Luku Radmanu duguje i naturalizirani iz Bugarske, dizač utega Nikolaj Pešalov.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.