Guliver image (AP Photo/Markus Schreiber)

Senzacija na Euru, osvetili Hrvate i izbacili Talijane: Pogledajte šok koji ih je dotukao

Autor: Ivan Lukač

Nakon što su 2021. u osmini finala izbacili tadašnje prvake svijeta, Francuza, danas su Švicarci u istoj fazi bili bolji od aktualnih prvaka Europe. Švicarska je s 2:0 pobijedila Italiju i osigurala plasman među 8.

Bila je to utakmica u kojoj je Švicarska bila bolja cijeli susret i dominirala. Italija nije imala ni ideju niti su ikako mogli do lopte, a kada su napokon i došli Švicarci su igrali presing za udžbenike i tako zasluženo prošli dalje.

Nije bilo previše prilika u prvom djelu. Tek je u 25. minuti Embolo izašao sam pred Donnarummu, ali talijanski kapetan pokazao je svoju kvalitetu. Ipak, ništa nije mogao u 37. minuti. Vargas za Ndoyea koji je pričekao da Freuler uleti u 16, precizna lopta, veznjak je lijepo primirio i nakon toga lijepo završio za vodstvo.

Engleska ili Slovačka

Do kraja poluvremena Švicarska je krenula po još jedan gol, a najbliži je bio Rieder koji je pucao iz slobodnjaka, no još jednom miran je bio kapetan Italije. Ništa nije mogao u prvoj minuti drugog poluvremena.

Tada je loptu primio Vargas i iz kosa u stilu Mislava Oršića pogodio suprotni kut i zabio kako će se pokazati i ključni pogodak. Cijelo drugo poluvrijeme Italija je imala vremena da nešto napravi, ali nije napravila ništa. Potpuno su bezidejno i nemoćno izgledali prvaci Europe.

Ovim porazom opraštaju se od obrane titule, a Švicarska svoj put nastavlja dalje i čeka pobjednika susreta između Engleske i Slovačke koji se igra sutra. Snimku susreta pogledajte OVDJE.




Srbi imaju novu fantaziju: Na klupi žele legendu koju pamte i Vatreni


ŠVICARSKA- ITALIJA 2:0




Švicarska: Sommer, Schar, Akanji, Rodriguez, Rieder, Aebischer, Freuler, Xhaka, Vargas, Ndoye, Embolo

Italija: Donnarumma, Mancini, Bastoni, Darmian, Di Lorenzo, Cristante, Fagioli, Barella, Chiesa, El Shaarawy, Scamacca

90- Kraj utakmice, Švicarska je prvi četvrtfinalist Eura.

87- Traje pjesma navijača Švicarske dok Italija i dalje nema nikakve ideje prema naprijed.

81- Zatvara utakmicu polako Švicarska, Italija ima posjed, ali ni prilike niti ideje s njihove strane .

74- Evo i Italije prvi put danas. Scamacca je pogodio stativu iz velike blizine. Nevjerojatna prilika za Italiju da se vrati, ali ništa od toga za sada.

68- Mijenja sada Italija pokušava nešto novo, ali Švicarska igra svoju igru na koju Talijani nemaju nikakav odgovor.

63- Nemoćno izgledaju prvaci Europe, krenuli su i zvižduci navijača.

57- Bolja, odlučnija Švicarska koja juri prema trećem golu dok Italija izgleda kao da samo čeka kraj utakmice i odlazak kući.

52- Jedan udarac koji je izgledao bezazlen od bloka se odbio i prevario Sommera, ali na sreću Švicarske lopta je završila na stativi.

46- GOOOOOLLLLL! Nismo ni trepnuli, a Vargas je u stilu Mislava Oršića pogodio za 2:0 i u nokaut bacio Italiju.

46- Evo nas u nastavku.

45- Kraj prvog djela u kojem je Švicarska bila puno bolja. Italija će morati napraviti velike promjene ako želi nastaviti obranu naslova.

45- Rieder sjajno puca iz slobodnjaka, ali još jednom Italiju spašava njihov kapetan Donnarumma.

43- Italija je tek sada uzela loptu u posjed, ali nema nikakve ideje što će prema naprijed, a presing Švicarske je za udžbenike.

37- GOOOOOOOOLLLL! Urodila je plodom dominacija Švicarske. Krasna akcija, Vargas za Ndoyea koji je pričekao da Freuler uleti u 16, precizna lopta, veznjak je lijepo primirio i nakon toga lijepo završio za vodstvo.

34-Sakrila je loptu Švicarska i Italija nema nikakvo rješenje u ovim trenutcima.

29- Veliki presing sad Švicarske, Italija u velikim problemima.

25- Kao da nas je čuo Embolo koji je sam izašao na Donnarummu, no još jedna sjajna obrana kapetana Italije.

24- I dalje čekamo na neku pravu priliku, na nešto bar donekle zanimljivo u napadu.

19- Kakva akcija Italije iz prekida. Sve je bilo na brzinu odigrana, ali Scamacca je loše reagirao, a uz to bio i u zaleđu.

16- Vratio se Barella, ali ne možemo reći da uživamo u nogometu. Oprezne su obje momčadi, bez rizika prema naprijed ili prave ideje.

11- Nastavlja se dominacija Švicarske. Talijanski navijači su zabrinuti jer liječničku pomoć je zatražio njihov najbolji igrač, Barella.

6- Švicarska bolja u uvodu i preuzela inicijativu, ali bez pravih prilika.

1- Utakmica je počela, nadajmo se da ćemo uživati u nogometu.


Utakmicom Švicarske i Italije u Berlinu od 18 sati započinje nokaut faza Europskog nogometnog prvenstva. Nažalost, umjesto Italije htjeli smo vidjeti Hrvatsku, ali takav je sport.

Švicarska je bila u grupi A u kojoj je pobijedila Mađarsku, a potom upisala remi protiv Škotske i Njemačke. Italija je bila u našoj skupini B gdje je s nama odigrala remi, a izgubila od Španjolske. Pobjedu su ostvarili protiv Albanije u prvom kolu s 2:1.
Ove dvije ekipe igrali su čak tri puta u 2021. godini. U skupini na Euru te godine Italija je slavila s visokih 3:0, a zatim su igrali kvalifikacije za Katar na koji se Italija nije plasirala. Tada su dva puta remizirali.

Nema favorita

Talijani nisu otišli na EURO s velikim nadanjima i nisu pokazali blistavu igru. Upravo zbog toga Švicarska se nada šokirati prvak Europe i nastaviti svoj put na turniru. Susret počinje od 18 sati uz prijenos na HRT2, a tekstualni live pratite na našem portalu.

“Očekivanja su velika, a i pritisak jer mi smo kvalitetna reprezentacija, reprezentacija koja po meni može ići do kraja. Mi smo branitelji naslova i imamo veliku odgovornost, rekao je talijanski reprezentativac Stephan El Shaarawy.

Remo Freuler, švicarski reprezentativac: ” Istina je da ovo nije uobičajena utakmica za mene jer igram u Italiji. Moja obitelj i ja smo jako sretni i osjećamo se jako ugodno u Italiji. Ali ovo je iznimno važna utakmica, osmina finala i jednostavno nema mjesta za ljubav prema Italiji.”

Najveći hrvatski nogometni talent (19) na meti velikana: Važan korak prema Vatrenima

 

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.