Foto: Screenshot

Srpski mediji: ‘Tuđman je naredio, a Hrvati su ovim potezom navukli na sebe prokletstvo’

Autor: K.I.

Večeras u Pireju započinje kvalifikacijski turnir na kojem će hrvatska reprezentacija pokušati dohvatiti Olimpijske igre u Parizu. Prvi suparnik izabranicima Josipa Sesara je Slovenija predvođena Lukom Dončićem, a u skupini se još nalazi i Novi Zeland. Prve dvije reprezentacije proći će dalje gdje se križaju s prve dvije momčadi iz skupine u kojoj su smješteni Grčka, Egipat i Dominikanska Republika. Plasman u Pariz izborit će samo pobjednik turnira.

Dakle, na dan kada Hrvatska započinje svoj kvalifikacijski turnir prema Parizu obilježava se 29. godišnjica kako je reprezentacija Jugoslavije postala prvak Europe na kontinentalnoj smotri održanoj baš u Grčkoj. Tada su u finalu savladali Litvu 96:90. Na istom je natjecanju Hrvatska osvojila svoju posljednju medalju na velikom natjecanju, broncu.

Tadašnja reprezentacija bivše države predvođena izbornikom Dušanom Ivkovićem morala je igrati kvalifikacije u Bugarskoj koje je organizirao tadašnji glavni tajnik FIBA-e Borislav Stanković.

Drama protiv Bugara

A malo je nedostajalo da naprave kiks već na samom startu kvalifikacija jer su bili na poraza od reprezentacije Bugarske. Tri sekunde prije kraja Bugarska je vodila s pola koša prednosti, a na liniju slobodnih bacanja je izašao Žarko Paspalj. Promašio je prvo bacanje, pogodio drugo za produžetak u kojem je na kraju slavila 93:87 i tako izborila vizu za Atenu.

Boje bivše države tada su branili Vlade Divac, Zoran Savić, Predrag Danilović, Žarko Paspalj, Zoran Sretenović, Aleksandar Đorđević, Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Miroslav Berić, Željko Rebrača, Dejan Koturović i Saša Obradović.

Na startu natjecanja Jugoslavija je pobijedila Grčku nakon produžetaka 84:80, nakon čega su upisane pobjede protiv Litve, Italije, Izraela, Njemačke i Švedske za savršenih 6:0. U drugoj skupini B tada je igrala hrvatska reprezentacija koja je također ostvarila savršeni omjeri svih šest pobjeda u skupini, završivši ispred Španjolske koja je imala omjer 4:2.




Đorđević junak finala

Jugoslavija je potom u četvrtfinalu lako pobijedila Francusku 104:86, dok je Hrvatska savladala Italiju 71:61. U polufinalu je Jugoslavija bila bolja od Grčke 60:52, dok je Hrvatska poražena od Litve 90:80. Najbolji strijelac u toj utakmici za Hrvatsku bio je Dino Rađa s 25 poena, dok je kod Litve nezaustavljiv bio Marčiulionis s 27 poena, dok je Sabonis skupio čak 17 skokova.

U finalu je Litva imala podršku preko 20.000 grčkih navijača budući su se domaćini okrenuli protiv Jugoslavije koja ih je pobijedila u polufinalu, ali Ivkovićeva momčad uspjela je pobijediti na krilima Aleksandra Đorđevića koji je susret okončao s 41 poenom, te devet pogođenih trica.




U samoj završnici susreta Litavci su napustili parket nezadovoljni suđenjem, ali je nekako Đorđević uspio uvjeriti Marčiulionisa da se vrati na parket, te je utakmica nekako privedena kraju.

Hrvati napustili postolje

U utakmici za treće mjesto Hrvatska je pobijedila Grčku 73:68, a najefikasniji u redovima Hrvatske u toj utakmici bio je Mršić s 20 poena. Cijeli turnir ostat će upamćen i po tome što su hrvatski reprezentativci tada napustili pobjedničko postolje tijekom svečane dodjele medalja.

Rađa, Kukoč, Vranković, Perasović i ostali hrvatski reprezentativci napustili su pobjedničko postolje netom prije nego li je Jugoslaviji trebao biti uručen pobjednički pehar. Kao da su tim potezom koji je bio presedan, u hrvatskoj reprezentaciji navukli određeno prokletstvo jer se do dana današnjeg nisu vratili na pobjednička postolja u sportu u kojem su nekad bili među najboljima. Srpski mediji nisu propustili istaknuti i ulogu Tuđmana koji je navodno telefonirao i zatražio da Hrvatska “siđe s postolja”…

Bivši hrvatski nogometaš skupljao boce da preživi, pogledajte trenutak koji je mnoge rastužio

 

Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.