Screenshot: Instagram/Damir Mikec (damir_mikec)

Srbina iz Splita dočekao hladan tuš, zbog svadbe tražili da promijeni vjeru

Autor: I.K.

Teška odluka, za mnoge i nemoguća, stavila je u jednako teške dvojbe dugogodišnjeg olimpijskog asa Damira Mikeca, rođenog Splićanina, koji uspjehe i odličja niže nastupajući pod zastavom Srbije na natjecanjima u streljaštvu. Trebao se okrenuti katoličkoj vjeri sa svojeg pravoslavlja, a sve kako bi mogao na vjerski obred sa ženom iz Salvadora, sa svojom odabranicom Melissom, zbog vjenčanja u njezinoj domovini.

Srpski iskusni olimpijski as, koji će ove godine biti u akciji na OI u Parizu, doživio je hladan tuš s takvim prijedlogom, a za to nije htio čuti, iz vjerskih i iz drugih praktičnih razloga, kako je pričao u javnosti. Promjena vjerskih običaja tražila bi od njega dosta truda i odricanja, po riječima srpskog olimpijskog asa rođenog u Splitu, sada 40-godišnjaka.

“Njezin san bio je da se vjenčanje održi u jednoj bijeloj crkvi, zaista prelijepoj, ali tamo nikako nije moglo. Od mene su tražili da promijenim vjeru, na što, naravno, nisam pristao”, pričao je Mikec u razgovoru za srpski Kurir, a njihovo vjenčanje dogodilo se na svečanosti u Beogradu, gdje je srpski as s puškom naviknut i na podizanje trofeja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Damir Mikec (@damir_mikec)




‘Gotovo kao teološki fakultet’

Uspješni sportaš rođen u Splitu pričao je na kakav je ozbiljan test bio stavljen dok se predlagalo svadbeno veselje u Salvadoru. “Tražili su i da prođem sve te njihove pričesti. Skoro da je bilo tako da sam to trebao učiti i studirati, kao da sam upisao teološki fakultet”, rekao je o svečanosti koja je trebala biti katolička, a on pravoslavac.

Emocije su ga uzele zbog žene, ali ipak ne toliko da pristane na sve uvjete prije ulaska u brak, a pričajući o tome odakle je došao i kako se prvi put nakon odlaska vratio u svoj rodni Split, Damir Mikec bio je jednako prepušten osjećajima. Zbog toga su krenule i suze. Po njegovom priznanju, nije ih bilo malo.

“Prvi put sam se u Split vratio 2003. godine, poslije skoro dva desetljeća. Svega sam se sjećao iako sam otišao kad sam završio prvi razred i krenuo u drugi. Bio sam kod jednog prijatelja i iz centra grada sam došao do tog mojeg kraja Mertojaka, sjetio sam se i školskih dana, pa čak i nekih scena iz vrtića, recimo, slikanje s Djedom Mrazom…”, prisjetio se Mikec u svojoj životnoj priči za Kurir. U borbi za pobjede, puno toga napravio je na međunarodnim natjecanjima, a u Srbiji su trofeji već normalna stvar.




Plakao kao kiša u Splitu

Prvi put kada se vratio u Split nakon odlaska iz rodnog grada, Mikec je ispunio svoju vlastitu veliku želju za povratkom i obilaskom mjesta na kojima je odrastao. “Otišao sam do osnovne škole, bilo je ljeto, trajao je ljetni odmor, a na ulaznim vratima popis prvašića. Sjetio sam se svojih prvih koraka, kako nas raspoređuju u vrstu kad smo ulazili u školu, razred po razred, i pogledao sam natrag u moju zgradu. Tada su krenule suze.”

“Sjeo sam na klupu i plakao kao kiša. Tu sam se ispraznio i to je bilo baš jako emotivno, pogotovo što je tada i moja majka preminula. Sve se bilo skupilo. Ipak je to bio dio našeg života i tamo više nemamo nikoga”, prisjetio se Mikec, koji je s obitelji napustio Split u doba Domovinskog rata, u ranoj dobi za osnovnoškolca.

Prije odlaska iz Splita, zapamtio je rat, u sjećanju su ostale sirene i boravak u skloništu, vojni avioni koji su išli iznad glava, a i pucanje iz vojnih brodova na grad. Sve je to prošao dok se i sam nije upoznao s puškom, ali u slučaju Damira Mikeca, to je bilo u mirnodopskom, sportskom okruženju.

Prvi Hrvat koji je zalupio vrata Jugoslaviji, a nagrada je kasnije bila velika

U Tokiju slavio srebro

Na sportskim natjecanjima, Mikec je na prošlim OI razveselio Srbiju i sve svoje navijače osvajanjem srebrnog odličja u disciplini 10 metara zračni pištolj, tijekom ljeta 2021. u Tokiju. To mu je za sada najveći olimpijski uspjeh, a među drugim odličjima, puno je njih sa svjetskih i europskih prvenstava.

U nastupima sa SP-a, danas 40-godišnji rođeni Splićanin pamti jedno zlato i četiri srebra, a s EP-a ima pravu žetvu odličja, šest zlata, 13 srebra i 10 brončanih medalja. Što se privatnog života tiče, Mikec ima i dvoje djece u braku sa suprugom Melissom, koja se također bavi streljaštvom.

Sa Salvadorkom se upoznao 2005., u bračne vode uplovili su na vjenčanju 2011. u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Beogradu, a kasnije su na svijet došli sin Milan Ricardo rođen 2015. i kći Mia Vanessa, čije su rođenje slavili 2020. godine. Nakon toga, Damir Mikec je u Tokiju proslavio i svoje prvo olimpijsko odličje u karijeri, a sada je u novoj olimpijskoj godini, nedugo uoči velikog okupljanja sportaša i sportašica u Parizu.

Autor:I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.