Pogledajte, kako tvrde Englezi, najljepši gol svih vremena kojeg je zabio nogometaš Hajduka velikom Rayu Clemencu (VIDEO)

Autor: Andrija Kačić-Karlin

U sveukupnih 66 utakmica za Hajduk, postigao je 24 pogotka.

U vrijeme posvemašnje digitalizacije i multimedijske ekspanzije povijest, mislimo tu i na onu sportsku, nam je nadohvat ruke. Sa svih strana internetskih servisa objavljuju se snimke rekorda, golova, utakmica, nostalgičari su konačno došli na svoje.

U ovoj našoj još jednoj priči iz davnina sjetiti ćemo se pogotka Branka Oblaka, popularnog Brane kako su ga nazvali u zenitu karijere u splitskom Hajduku, pogotka koji je postigao za Jugoslaviju u prijateljskoj utakmici 5. lipnja u Beogradu pred 80 tisuća gledatelja protiv Engleske. Taj dvoboj, za Jugoslaviju pripremni prije nastupa na svjetskoj smotri u Njemačkoj, završio je 2-2. A pogodak kojeg je zabio Oblak mnogi Englezi i dan-danas smatraju najljepšim golom svih vremena. Uostalom, takav je i naslov snimke tog Oblakovog remek djela. U jedno smo sigurni, tu snimku nećete pogledati samo jednom, nego sigurno više puta. Tako ja atraktivan taj zgoditak.

Jugoslavija je u toj utakmici igrala u sastavu; Marić, Buljan, Krivokuća, Mužinić, Katalinski, Bogićević, Petković, Oblak, Šurjak, Aćimović, Džajić. Englezi su se suprotstavili u slijedu: Clemence, Lindsay, Todd, Doson, Watson, Hughes, Keegan, Channon, Worthington, Brooking, Bell.

Dakle, tada Hajdukov igrač Brane Oblak zabio je gol velikom engleskom vrataru Rayu Clemencu koji je nerijetko spominjao taj pogodak u svojim intervjuima. Pa je tako rekao da mu se činilo da se raketa zabila u njegov gol.

“To je bio najbolji pogodak kojeg sam ja vidio, a bio sam na golu”, dodao je.

Riječ dvije i o Brani Oblaku, za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 47 utakmica, a uvršten je i u najbolju momčad svjetske smotre 1974. godine u Njemačkoj. U dvoboju protiv Brazila koji je završio bez pogodaka, u zadnjim trenucima utakmice Oblak je pogodio – vratnicu krasnim volej udarcem. Igrao je i na oproštaju Pelea na Maracani u Rio de Janeiru kada je pogodak postigao Jurica Jerković.




Oblak je počeo igrati nogomet 1963. u omladinskom sustavu ljubljanske Olimpije. Tri godine kasnije počeo je standardno igrati sa seniorima i tamo se zadržao narednih sedam godina odigravši čak 300 utakmica za ljubljansku momčad. Kao moćno pojačanje prešao je u splitski Hajduk gdje je doživio igrački zenit. U samo dvije sezone osvojio je dva prvenstva i dva kupa. U sveukupnih 66 utakmica za Hajduk, postigao je 24 pogotka. Nakon Hajduka, Oblak je prešao u čuveni Schalke 04, a nakon sjajnih nastupa za momčad iz Gelsenkirchena kupio ga je bavarski gigant Bayern. Bilo je to vrijeme kada se u njemačkoj momčadi moglo imati samo dva stranca.

Nakon ovog pogotka Englezima uopće se tome ne čudimo…




Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.